2021. 05. 06. - 11:50

Fülek, mancs, fogak – Mit fontos átnézni a macskán?

Fülek, mancs, fogak – Mit fontos átnézni a macskán?

Ahogyan saját magunk, úgy a háziállatunk egészségét is fontos nyomonkövetni. Nem csupán a cica bundáját érdemes néha átfésülni, a fogait, mancsait, füleit, szemét sem árt ellenőrizni.

Egy macskánál, különösen, ha kertes házban él, igen fontos időnként egy egészségügyi ellenőrzést tartani.
 
Nem csupán a szőrét ajánlott átfésülni heti egy-kétszer, hiszen ennek több előnyei is van; lényeges, hogy időről-időre átnézzük, minden rendben van-e a mancsával, fülével, szemével, fogaival. körmeivel.
 
Fülek
 
Lehet, hogy éles fülű a cicánk és a zacskó csörgését távolról meghallja, de a füle tisztításában azért segítségre szorul. Heti egyszer ellenőrizzük, piszok és fertőzés szempontjából, így a macskafülek hetykék és figyelmesek maradhatnak minden mozdulatunkra.
 
Mivel a macska sokfelé járhat, érdemes időnként átvizsgálni, minden rendben van-e vele
Mivel a macska sokfelé járhat, érdemes időnként átvizsgálni, minden rendben van-e vele
 
Mancs
 
A macskáknak egészséges lábakra van szükségük ahhoz, hogy mászhassanak, ugorhassanak, megvalósítsák híres akrobatikus landolásaikat és persze körmöt élesítsenek. Ezért fontos, hogy időnként megvizsgáljuk, tiszták-e a mancsok és nincs-e rajtuk sérülés.
 
Fogak
 
A cica fogainak tisztának, élesnek kell lenniük, az ínynek pedig egészségesnek. Ha károsodás fordul elő a fogakban, a nyelvben, a szájpadláson, az számos egészségügyi kockázathoz vezethet a macskáknál. Megelőzhetjük azonban, ha rendszeresen átvizsgáljuk a fogaikat. Egy régi fogkefével még meg is tisztogathatjuk.
 
Szemek
 
A körültekintő otthoni szemvizsgálat közvetlenül a cica ápolása előtt segíthet bármilyen könnyezés, gyulladás, homályos látás megelőzésében – ezek valamilyen egészségügyi gondot sejtetnek.
 
Természetesen, ha felfigyelünk valamilyen problémára, érdemes állatorvossal is megnézetni a macskát.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.