2022. 04. 07. - 09:30

Géntechnológia segíthet a macskaallergia ellen?

Géntechnológia segíthet a macskaallergia ellen?

Meghökkentő fejlesztés: kutatók szerint a genetikailag módosított cicák segíthetnek meggátolni, hogy gazdáik tüsszögni kezdjenek tőlük.

Van egy megoldás, amely segíthet, hogy a macskák allergiás gazdái ne tapasztaljanak tüneteket miattuk. A géntechnológiával módosított cicák esetében egy módszerrel meg lehet célozni a problémás fehérjéket, amelyek gondot okoznak.
 
A kutatók úgy vélik, lehetséges megtervezni olyan macskaféléket, amelyeknél gátolva van az allergének ürítése. Utóbbiak okozzák egyes embereknél a tüsszögést és egyéb allergiás tüneteket.
 
A népesség nagyjából 15 százaléka allergiás a cicákra. Ennek fő oka a Fel d 1 fehérje – amely a szénanáthához hasonló tüneteket vált ki.
 
Géntechnológia segíthet a macska allergia ellen?
Géntechnológia segíthet a macskaallergia ellen?
 
Az allergén a macskanyálból terjed szét az állat szőrére és bajuszára. Kellemetlen tüneteket produkálhat az arra érzékenyeknél – különösen gondot jelent ez, amikor a gazdik a macska örökbefogadása vagy vásárlása után veszik észre, hogy ők maguk vagy családtagjaik allergiásak a cicára.
 
Szakemberek a közelmúltban a CRISPR nevű génszerkesztő eszköz segítségével távolítottak el két gént, amelyek 50 ivartalanított és ivartalanított macska szövetében termelte a zavaró fehérjét.
 
Úgy gondolják, van esély arra, hogy „elő lehessen állítani” háziállatokat az allergiások számára – már az elkövetkező 5 évben.
 
„Technikánk nemcsak a tüneteket csökkenti, teljesen ki is küszöböli az allergiát okozó fehérjét"- mondta dr. Nicole Brackett, az InBio amerikai kutatócég tanulmányának vezetője.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.