2021. 07. 29. - 10:25

Három dolog, amiért a kutya rághat dolgokat

Három dolog, amiért a kutya rághat dolgokat

A kiskutyák esetében normális, hogy bizonyos dolgokat rágnak – így fedezik fel a világot. Ugyanakkor, több oka lehet a rágásnak, s ezekkel egy gondos gazdinak nem árt tisztában lenni.

A kiskutyák számára a rágás a kulcs a világ felfedezéséhez. A rágással az eb számos dolgot elérhet, hiszen az például fájdalomcsillapító hatású, s oka a fogak közelgő kibújása is lehet.
 
Idősebb kutyáknál ez természetes módja annak, hogy állkapcsukat erősen, fogaikat pedig tisztán tartsák. A rágás azonban lehet az unalom jele is – sőt, kedvencünk enyhe szorongás és frusztráció esetén is folyamodhat ehhez.
 
A kutya számos okból rág dolgokat - érdemes utánajárni, mi az oka
A kutya számos okból rág dolgokat - érdemes utánajárni, mi az oka
 
1.A szeparációs szorongás: azok az ebek, akik a stressz enyhítése végett rágnak dolgokat, általában csak akkor rágnak, ha egyedül hagyják őket - lehet, hogy ilyenkor sokkal intenzívebben is rágnak.
Más jeleit is adják azonban a szorongásnak: nyafoghatnak, ugathatnak, nyugtalanok lehetnek, ingerlékenyek, vizelnek, székletet ürítenek.
 
2.Az anyagok szívása, rágása: egyes szakemberek szerint azokat a kutyusokat, amelyek anyagokat rágnak, nyaldosnak, szívogatnak, túl hamar választották el az anyjuktól (7-8 hetesen). Ha az eb régóta ezt csinálja és nehéz elterelni a figyelmét róla, lehetséges, hogy a viselkedés kényszeressé vált. Érdemes állatorvos, illetve szakképzett kutyaszakértő terapeuta segítségét kérni.
 
3.Éhség: a korlátozott kalóriatartalmú étrenden élő kutya szintén rághat és tönkretehet tárgyakat, miközben tápanyagforrást keres. Ilyenkor általában olyan rágnivalót keresnek, amelyik élelmiszer szagára emlékezteti őket.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.