2022. 11. 03. - 10:40

Hibáik alapján ítélik meg az embereket a nőstény kutyák

Hibáik alapján ítélik meg az embereket a nőstény kutyák

Nem gondolnánk: a nőstény ebek annak alapján ítélik meg az embereket, ha hibáznak – a következtetésre egy japán tanulmány jutott.

A nőstény kutyák megítélik az embereket, ha hibát követnek el – állapított meg egy tanulmány, melyet a japán Kyoto Egyetem kutatói készítettek.
 
Bizonyították, hogy az ebek titokban feltételezéseket alakítanak ki rólunk, amikor hibázunk – de ez csak a nőstény kutyákra jellemző.
 
A kutatók kísérletet készítettek, melyben az ebeknek egy „kompetens” személyt mutattak be, aki képes volt kinyitni egy tartályt, valamint egy „inkompetens” személyt, aki ezt nem tudta megcsinálni.
 
A nőstény kutyák megítélik az embereket, ha hibát követnek el
A nőstény kutyák megítélik az embereket, ha hibát követnek el
 
A két ember ezután ételt tartalmazó edényeket kapott, azzal, hogy megpróbálja kinyitni azokat -  a vizsgálat megállapította, hogy a nőstény kutyák lényegesen tovább néztek a „kompetens” személyre.
 
A kan kutyáknál nem tapasztaltak különbséget – ők nem részesítették előnyben sem a „kompetens”, sem az „inkompetens” személyt a feladat során.
 
„Eredményeink azt mutatják, hogy az ebek, különösen a nőstények, képesek azonosítani az emberi kompetenciát, ami befolyásolhatja viselkedésüket, különösen, ha ételről van szó” – mondta el Hitomi Chijiiwa, a tanulmány vezető szerzője.
 
Hozzátette: a jövőbeli tanulmányoknak meg kell vizsgálniuk a lehetséges nemi különbségeket a kutyák között abban a tekintetben is, ahogyan az embereket értékelik.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.