2021. 07. 22. - 11:45

Hogyan előzhető meg a kutyaharapás?

Hogyan előzhető meg a kutyaharapás?

Ahhoz, hogy meg lehessen előzni a kutyaharapást, a felnőttnek és a gyermekeknek sem árt tudniuk, milyen jelek utalnak az eb agresszívvá válására.

A kutyák olykor észrevehetően agresszívek, máskor meglepetésszerűen támadnak. Ahhoz, hogy megelőzzük a kutyaharapást, egyrészt a gazdának kell felelősségteljesnek és előrelátónak lennie, másrészt felnőtteket és gyermekeket egyaránt érdemes megtanítani arra: mi utal rá, hogy az eb agresszív.
 
Ehhez fontos ismerni a kutya testbeszédét. Vegyük észre a jeleket, amelyek arra utalnak, hogy az eb szorong, fél, fenyegető vagy agresszív magatartást vett fel.
 
Vegyük észre, ha a kutya agresszívvá válik
Vegyük észre, ha a kutya agresszívvá válik
 
1.Ha a kutya agresszív, nagyobbnak igyekszik tűnni: füleit felfelé vagy kifelé mozdítja, a hátán és a farkán felállhat a szőr, felfúvódottnak látszik a korábbihoz képest. Farkát kiegyenesíti, még csóválhatja is. Merevvé válik, egyenesek a lábai, s közvetlenül a fenyegetésnek vélt dolog felé halad.
 
Moroghat, vicsoríthat és ugathat is. Ha egy ilyen magatartású ebet továbbra is megközelítjük, megharaphat bennünket.
 
2.Egy szorongó vagy félelmet érző kutya épp az ellenkezője: megpróbálhatja kisebbnek mutatni magát.
 
Összekuporodik, lehajtja a fejét, többszörösen megnyalja a száját, farkát a lábai közé húzza, füleit lecsapja, ásítozik. Másfelé néz, kerüli a szemkontaktust. Lehet, hogy mozdulatlan marad, vagy a hátára fekszik, a gyomrát láthatóvá téve. Alternatív megoldásként megpróbálhat elfordulni vagy lassan eltávolodni attól, ami szerinte közeledő fenyegetést jelent.
 
Ha nem tud visszavonulni, úgy vélheti, nincs más lehetősége, mint a támadó viselkedés – morogni, vicsorogni kezdhet vagy harap.
 
Sok kutya mutathatja ezen testbeszédek keverékét, jelezve ezzel, hogy konfliktusos helyzetben érzi magát.
 
Ha ilyen jeleket veszünk észre egy eben, kerüljük el, ne próbáljunk barátkozni vele. Fontos észlelni, hogy a farok-csóválás vagy az összekuporodó testtartás nem mindig utal barátkozási szándékra.
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.