2021. 09. 16. - 10:55

Hogyan etessük a felnőtt macskát?

Hogyan etessük a felnőtt macskát?

Egy átlagos felnőtt macskának elegendő mennyiségű, kiváló minőségű, tápláló eledelt kell fogyasztania ahhoz, hogy kielégítse energiaszükségletét, fenntartsa és helyreállítsa a testszöveteit.

Mit egyen a macska különböző életkoraiban, hogy energiaszükségletét fedezze, szervezete megfelelően működjön?
 
Cikkünk előző részeiben már szó esett a kismacskák és a 7 éven túli cicák táplálásáról.
 
Lássuk most, mit érdemes adni egy átlagos felnőtt macskának. Elegendő mennyiségű, kiváló minőségű, tápláló eledelt kell ennie ahhoz, hogy kielégítse energiaszükségletét, valamint fenntartsa és helyreállítsa a testszöveteit.
 
Hogy mennyi ételt kapjon, az függ a méretétől és az energiatermelésétől is. Az aktivitási szint drámaian eltérhet és fontos szerepet játszik a kalóriabevitel meghatározásában.
 
Függ a cica méretétől és energiatermelésétől, mennyi ételt kapjon
Függ a cica méretétől és energiatermelésétől, mennyi ételt kapjon
 
A normális aktivitású macskának meg kell kapnia az úgynevezett „fenntartási” energiát. Ha a cica többnyire a ház körül fekszik, 10 százalékkal kevesebbet igényel, mint egy aktív macska, amely egész nap játszik – utóbbinak plusz 20-40 százalék fenntartási energia kell.
 
Fontos: a macska mindig férjen hozzá a friss, tiszta vízhez. Minden nap mossuk ki a tálját.
 
Minden cica igényel taurint – ez egy aminosav, amely fontos a normális szívműködéshez, látáshoz és a reprodukcióhoz. Mivel a taurin csak állati eredetű fehérjékben található meg, minden macskának szüksége van hús alapú étrendre. Ez felel meg a táplálkozási igényeinek.
 
A szélsőségesen meleg vagy hideg idő is megnövelheti a cica energiaszükségletét. Több energiát használ, érdemes ezért konzultálni állatorvosunkkal arról, mi a teendő, ha a hőmérséklet szárnyal vagy éppen zuhan.
 
Egy műtétből felépülő macskának fokozott táplálkozási igénye lehet a fertőzés helyreállítására, gyógyítására és leküzdésére. Ilyenkor az orvos utasítása a mérvadó, milyen étrendet tartson a cica betegség és felépülés idején.
 
Minden macskát naponta kétszer kell etetni. Kezdjük azzal, hogy a kedvenc eledelén feltüntetett mennyiséget két étkezésre osztjuk, 8-12 órás időközökre. Előfordulhat, hogy módosítanunk kell az adagokon, ha megtanuljuk a macska ideális napi „fenntartási” mennyiségét.
 
Sok ember napi menetrendje nem felel meg a napi két étkezéses, szokásos etetési rendnek. De ne aggódjunk - számos más módon is lehet a cicát sikeresen etetni, hogy az megfeleljenek mind a tulajdonos, mind az állat igényeinek és körülményeinek.
 
A további etetési módokról következő cikkünkben írunk.
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.