2021. 09. 02. - 11:10

Hogyan etessünk egy kismacskát?

Hogyan etessünk egy kismacskát?

Ha apró cicáért vagyunk felelősek élete első pár hónapjában, fontos, hogy fel legyünk készülve arra: a tejről át kell majd szoktatni a szilárd ételre. Hogyan tegyük ezt?

Az újszülött macskák teljesértékű tápanyaghoz jutnak az anyatejből – legalábbis életük első 4 hetében. Ez kielégíti az igényeiket, ilyenkor tehát nem kell nekik mást adni.
 
Amennyiben azonban az anyaállat beteg, elpusztult vagy nem képes kellő mennyiségű tejet adni a kicsiknek, szükség van arra, hogy a kismacskákat anyatej-helyettesítő tejpótlóval etessük. Vegyük fel a kapcsolatot állatorvossal, aki ajánl megfelelő terméket a célra.
 
Élete első heteiben a cica testtömege megduplázódhat vagy akár meg is háromszorozódhat. Ez a gyors növekedés folytatódik, bár csökkenő ütemben, míg az állat érett nem lesz. Nagy mennyiségű energia és tápanyag szükséges kiegyensúlyozott mennyiségben ahhoz, hogy a növekedés látványos legyen.
 
A kiscicáknak bizonyos esetekben tápszert is adnunk kell
A kiscicáknak bizonyos esetekben tápszert is adnunk kell
 
A cicáknak nagy mennyiségű energia is kell – két-háromszor annyi, mint egy felnőtt macskának. A teljes energia körülbelül 30-át fehérjéből kell nyerniük. Fontos tehát, hogy olyan ételt adjunk a cicának, ami kimondottan neki való. Kismacska-tápszert kell ennie, amíg el nem éri az 1 éves kort.
 
Amikor a macska 5-6 hetes, fokozatosan és következetesen jó minőségű száraz eledelt kell neki adni, különösen, ha még szopik is. Lassan kell megismertetni az állatot a szilárd élelemmel, ez fontos a cicák elválasztás közbeni, valódi étkezésre nevelésében.
 
A legtöbb anyamacska nyolchetes koráig szoptatja a kiscicákat, szükséges, hogy addigra a cica teljes tápanyagbevitelének 80-90 százaléka már kismacska-táplálékából származzon.
 
A macskát etessük szabadon – ez azt jelenti, hogy az étel bármikor álljon a rendelkezésére. Erre a célra a száraz kiscica-étel tökéletes, mert nem fogja szétpancsolni a környezetében és nem is romlik meg. Ha kutya is van a háznál, biztosítsuk, hogy ne férjen hozzá a cica ételéhez. Az ebek sajnos szívesen megeszik azt is.
 
Vegyük figyelembe, hogy a kíváncsi kiscicák eleinte talán inkább játszani próbálnak a szilárd étellel, mint megenni azt – idővel azonban rájönnek, mire való és elfogyasztják.
 
Néhány finomsággal nyugodtan meg lehet ajándékozni az állatot, de figyeljünk arra, hogy ezek csupán 5 százalékát tegyék ki a mindennapi étel-bevitelnek.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.