2021. 07. 08. - 11:30

Hogyan fésüljünk hosszú és rövidszőrű macskát?

Hogyan fésüljünk hosszú és rövidszőrű macskát?

A cica fésülése sok szempontból előnyös, s elősegíti az állat megfelelő vérkeringését is. Nem mindegy azonban, hogy fésülünk egy rövid- és egy hosszúszőrű macskát.

A cica gondos fésülése heti egy-két alkalommal nemcsak a szennyeződéseket, a zsírokat és az elhalt szőrzetet távolítja el a bundából. Segít megszabadulni a bőrpelyhektől és serkenti a vérkeringést, javítva a bőr általános állapotát.
 
A bőr rendszeres fésülése különösen előnyös, amikor a macska öregszik, s magától már nem képes ennyire alapos tisztálkodásra.
 
Érdemes azonban tudni, hogyan fésüljük a rövid- és a hosszúszőrű cicát.
 
A hosszú- és rövidszőrű macska megfelelő fésülésének is megvan a helyes módja
A hosszú- és rövidszőrű macska megfelelő fésülésének is megvan a helyes módja
 
Fésülés előtt mindig ellenőrizzük, milyen állapotban van a macska bundája. Ha egészséges, akkor természetes a ragyogása, s visszaugrik a kéz alatt, ha megérintjük. Egészséges szőr esetén nincsenek kopasz foltok, bolha- vagy kullancsok jelei, a cica szőre sérüléstől és szokatlan dudoroktól mentes.
 
Rövidszőrű macskák esetében a fémfésűvel keféljük át a szőrt a cica fejétől a farkáig, hogy eltávolítsuk a piszkot és a különféle szennyeződéseket. A fűsülés a szőr állása irányában történjen, ne hagyjuk ki a mellkasát és a hasát sem.
 
Egyszerre csak egy részre koncentráljunk, hogy alaposan kiszedjük az elhalt szőröket és gubancokat. A gumikefe különösen hatékony lehet az elhalt szőr eltávolítására rövid szőrű macskáknál.
 
Hosszúszőrű cicák esetében nem árt tudni, hogy azok a macskák, amelyek egész évben lakásban élnek, ez alatt végig vedlenek is, ezért néhány naponta ápolásra szorulnak - az elhalt szőr eltávolítása céljából, valamint, hogy a gubancok kialakulását megelőzzük.
 
Esetükben érdemes a hason és a lábakon kezdeni a fésülést, finoman fésüljük át a bundáját lentről a feje felé haladva. A nyakszőrzetet felfelé, az áll felé fésüljük. A farkán szintén távolítsuk el az elhalt szőrt mindkét oldalon.
 
A csomók fölé szórhatunk egy kis babahintőport, s ujjainkkal óvatosan húzzuk szét azokat. Ha kézzel nem jönnek ki, alkalmazzunk ehhez való eszközt.
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.