2010. 12. 10. - 06:00

Hogyan óvjuk cicánkat a téli hidegben?

Hogyan óvjuk cicánkat a téli hidegben?
A télen is kint tartott cicákra különösen nagy figyelmet kell fordítanunk így, a hideg éjszakák (sőt már nappalok) beköszöntével. Az edzett macskák ugyan jól tűrik a legzordabb időjárási viszonyokat is, de egy jóérzésű gazdi nem teszteli a cicák tűrőképességét, inkább igyekszik a szabadban tartott, vagy a nap legnagyobb részét a háztól távol töltő háziállatok számára legalább a minimális túlélési feltételeket biztosítani.
macska télA télen is kint tartott cicákra különösen nagy figyelmet kell fordítanunk így, a hideg éjszakák (sőt már nappalok) beköszöntével. Az edzett macskák ugyan jól tűrik a legzordabb időjárási viszonyokat is, de egy jóérzésű gazdi nem teszteli a cicák tűrőképességét, inkább igyekszik a szabadban tartott, vagy a nap legnagyobb részét a háztól távol töltő háziállatok számára legalább a minimális túlélési feltételeket biztosítani.
A kinti macskaházat szalmával, vagy valamilyen jó szigetelőképességű anyaggal kel kibélelni, és a bejárathoz  valamilyen szélfogó anyagot erősíteni. Ezek a körültekintő lépések sokszor az állat életét menthetik meg. Fontos a kedvenc méretéhez megfelelő háznagyság is, hiszen ha az arány ideális, az állat teljemacska télsen be tudja testmelegével "fűteni" éjszakára a fekhelyét. Nem kell tehát aggódnunk! Ha kedvencünknek megfelelő felépítésű a bundája és a tartási körülmények is megfelelőek, remekül érzi majd magát a helyén, még akkor is, ha kemény fagyok vannak.
Télen több, vagy magasabb energiatartalmú macskatáppal etessük kedvenceinket. Ha házi kosztot kapnak, akkor pedig próbáljunk a megszokottnál táplálóbb, mennyiségileg is több eledelt adni.
A vizestál tartalmának halmazállapotát is mindig ellenőrizzük, mert a macskák nem kultiválják a jégkását! Mint ahogy a sóval felszórt utakat sem. Mi sem, de ezzel sokan még ma sem törődnek, ezért rendszeresen ellenőrizzük az állat mancsait, hogy nem marta-e ki a sós latyak!
A macskák ritkán hűlnek meg, hiszen télen megvastagodott aljszőrzet védi őket a fagytól. De ha kijárós cicánk egy este bőrig ázva, vagy a mínuszok beálltával vacogó jégcsapként állít be, ne legyünk restek, ragadjunk a törölközőt és a hajszárítót, és hozzuk szalonképes  állapotba!
Forrás: www.macska.network.hu, www.haziallat.huMemo

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.