2009. 11. 20. - 20:55

Hogyan válasszunk kölyökkutyát?

Hogyan válasszunk kölyökkutyát?
Csak okos, élénk és egészséges kölyköt vásároljunk. Ha lehetőség van rá megvásárlása előtt nézzük meg a kiskutya eddigi élet körülményeit. Anyját és apját is vegyük szemügyre, hisz ez sokat elárul a kölyök várható vérmérsékletéről.


KölyökHa már eldöntöttük, hogy kiskutyát vásárolunk, meg kell találni a számunkra megfelelőbb tenyésztőt. Ez nem könnyű feladat, mert sajnos nagyon sok a felelőtlen szaporító, aki csak az anyagi haszonszerzés miatt pároztatja a kutyáit, mindenféle genetikai ismeret nélkül.

Ha nem vagyunk biztosak magunkban, hívjunk magunkkal segítőt, akinek több tapasztalata van a kiválasztott fajtában. Az igazi tenyésztő első pillanattól kezdve rengeteg infóval szolgál a kutyusokról. Elmondja az oltásokat, tartásával és ápolásával kapcsolatos dolgokat, és néhányan 1 hétre való kutyatápot is adnak. 7 napos átszoktatási idő, ha másik kutyatáppal szeretnénk a továbbiakban etetni. Nyolc hetes korban ajánlott elválasztani anyjától a kölyköt.

A választásnál figyeljünk az egészségre:
- Tapintsuk át a kiskutya hasát, nincs-e felfújódva. A hasnak mindig puhának és rózsaszínűnek kell lennie.
- A fülben nem lehet barnás lerakódás, mindig rózsaszínűnek, tisztának és szagtalannak kell lennie.
- Az egészséges kölyök szőrzete fényes, sűrű, ápolt és selymes tapintású.
- Szeme fényes, tiszta tekintetű, sötét és nem kidülledő.
- Háta legyen egyenes.
- Járása ne legyen bizonytalankodó, lépéskor mancsai ne keresztezzék egymást.
- A fogaknál a megfelelő, ollós harapásra figyeljünk.

A kiskutya mentalitása is fontos szempont:
Gondosan vegyük szemügyre a kölyök mentalitását is! Nem mindig a legerősebb és legbátrabb kiskutya a legjobb választás.Labrador
Ha nincs tapasztalatunk a kutyaneveléssel kapcsolatban, ne válasszunk olyan kutyát, amelyik ügyesen igyekszik kiterjeszti saját hatalmát, keresztülvinni akaratát, és megtartani saját önállóságát. Az ilyen „korán érő” típusú kölyök inkább tapasztalt, a kihívásokra türelemmel és kitartással válaszoló magabiztos gazdihoz kerüljön.
Ugyanígy a „későn érő” típusú kölyök is tapasztalt gazdit igényel. Ő az, akiben fel kell építeni a magabiztosságot és az önállóságot. A legjobb, ha olyan helyre kerül, ahol van egy „jól nevelt” felnőtt kutya, aki ösztönösen segíti a kölyök szocializációját.
Az „átlagos” kölykök sem egyformák, nekik is más a jellemük, a fejlődésük. Ilyenkor nyugodtan bízzuk magunkat az ösztöneinkre! Az lesz a mi kis új családtagunk, aki iránt különös vonzalmat kezdünk el érezni. Ahogy nézzük az egész almot, valahogy mindig rajta akad meg a tekintetünk.

"Egy kutyának nem kell se luxusautó, se hatalmas ház, se drága ruhák. Beéri egy útszélen talált bottal. Lehetsz gazdag, vagy szegény, buta vagy okos, agyafúrt vagy tökkel ütött, a kutyádnak mindegy. Ő csak szeretetet kér és ad. Hány emberről mondhatod ezt el? Hány ember szeret feltétlen és olthatatlan szeretettel? Hány ember mellett érzed, hogy ami te vagy az különleges?"Memo


Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.