2020. 09. 26. - 11:40

Hogyan váltja a szőrét a kutya?

Hogyan váltja a szőrét a kutya?
A kutyáknál egy évben kétszer fordul elő vedlés. A tavaszi bundaváltás gyorsabb, míg a téli szőrzet megnövesztése egy hosszabb folyamat.
Mi is az a vedlés?
 
A vedlés egy biológiai folyamat, amely során az állat természeti és környezeti változásokhoz alkalmazkodva lecseréli teljes szőrzetét. Télen hosszabb, sűrűbb és lágyabb szőrzettel védekezik a hideg időjárás ellen. A váltás során a kutya tápanyagszükséglete megnövekszik, nagyobb gondozást igényel a bundája.
 
Milyen vedlési típusok vannak?
 
Háromféle típust különböztethetünk meg: életkorral járó, időszakos és állandó vedlés.
 
Az életkori szőrváltás a növekedéssel kapcsolatos. Kölyökként puha, rövid szőrrel születnek, ami időközben megváltozik, megnő a bundájuk és akár a színük is megváltozhat. Időszakos váltásnak nevezzük, ami az időjárásváltozáshoz alkalmazkodik.
 
Az állandó vedlés pedig azoknál a kutyusoknál figyelhető meg, akik inkább lakásban töltik az életüket, mivel nincs szükségük a környezeti hatásokhoz igazodni. Az elhalt szőrüket szüntelenül hullatják.
 
A mindennapos ápolás elősegíti a vedlés folyamatát
A mindennapos ápolás elősegíti a vedlés folyamatát
 
Mit tegyünk ezekben az időszakokban?
 
A folyamatot elősegíthetjük, ha minden nap ápoljuk kedvencünk szőrét. Fésüléssel eltávolíthatóak az elhalt szőrszálak és még a vérkeringést is serkentjük vele. Nem utolsó sorban lakásunkban is kevesebb szőrrel találkozhatunk.
 
Ebben az időszakban a megfelelő tápanyagpótlás is elengedhetetlen. Egy jó minőségű táppal, vagy étrendkiegészítővel erősíthetjük négylábú társunk immunrendszerét.
 
Jó tudni
 
Ha kutyusunk nyolc hétnél tovább védlik, bundája minősége rossz irányba változik és kedélye romlott, akkor célszerű állatorvoshoz fordulni, hiszen más egészségügyi probléma is lehet a háttérben.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.