2021. 01. 28. - 12:15

Honnan tudjuk, hogy felkészültünk a macskára?

Honnan tudjuk, hogy felkészültünk a macskára?

Ha cicatartásban gondolkodunk, érdemes végigfutnunk az alábbi sorokat. Felelősen ugyanis csak akkor vehetünk magunkhoz ilyen állatot, ha már átgondoltuk a főbb tudnivalókat.

Egy cica nagyon aranyos tud lenni – ám vajon végigzongoráztuk-e magunkban, mindenre fel vagyunk-e készülve, ami a tartásával jár?
 
Lássuk, gondoltunk-e az alábbi dolgokra.
 
-Megengedhetjük magunknak anyagilag? A cica a gyerekhez hasonlóan gondozásra szorul, vagyis fontos, hogy fel legyünk készülve a költségekre, amelyeket jelent. Ide tartoznak az oltások, az ivartalanítás költsége (ha szükséges), illetve az állatorvosi ellátás is, ha valami gond van – az ételvásárlás mellett természetesen.
 
-Vannak-e 5 évnél fiatalabb gyermekek otthon? A lurkók általában szeretik a cicákat, de ha pici macskát viszünk haza, a tapasztalatlan gyermek akár halálra is ölelgetheti. A macska pedig védekezésképpen karmolhat. Idősebb cicát szerezzünk be, vagy várjunk pár évet, amíg a gyermek megnő.
 
Ha megteremtjük a megfelelő körülményeket, a macska lakásban is jól érzi magát
Ha megteremtjük a megfelelő körülményeket, a macska lakásban is jól érzi magát
 
-Mennyire fontosak nekünk a kárpitjaink? Ha különleges anyagokkal, szépséges holmikkal vesszük körül magunkat és ezek épsége kiemelten fontos számunkra, gondoljunk bele, hogy a cica akaratlanul is tönkreteheti ezeket a karmaival. Elsőszámú teendő beszerezni neki egy kaparófát. Az alom kialakítása és napi takarítása szintén az első teendők között van. Balesetek előfordulnak, akkor is, ha a macskát már mindenre betanítottuk – képesek leszünk együtt élni ezzel? Vagy az első gond után továbbadjuk a cicát?
 
-Ki lesz felelős a macska etetéséért, az alom tisztításárt? Nagyon fontos átgondolni, hogy kinek a feladata lesz a cica etetése, gondozása. A gyerekek ezt kezdetben szívesen vállalják, de mindig legyen egy felnőtt, aki felügyeli mindezt és megbizonyosodik arról, hogy a szükséges munkákat minden nap elvégzik.
 
-Be tudjuk vonni a cicát a családba? A közhiedelemmel ellentétben a macskák sem antiszociálisak, még ha szeretnek is elvonulni. Szeretik az emberi figyelmet és szívesen vannak a családtagokkal is. Ne hagyjuk, hogy elmagányosodjon. Nem kell állandóan vele lenni, de napi negyed órát nyugodtan lehet játszani is a cicával.
 
-Fel vagyunk készülve arra, hogy a macskát lakásban tartsuk? Ha lakásunk van, vagy meg szeretnénk óvni a cicát a kinti élet veszélyeitől, érdemes végiggondolni: elég helyünk van-e ehhez, tudjuk-e neki biztosítani a megfelelő körülményeket, például egy jó kaparófát és a nyugodt helyen levő almot.
 
Számos cica tud kényelmesen élni egy kisebb lakásban is, ha megteremtjük neki a körülményeket és a kellő figyelmet.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.