2010. 11. 05. - 06:00

Kan vagy szuka legyen az új jövevény?

Kan vagy szuka legyen az új jövevény?
Mikor végre eljutunk ahhoz a felelősségteljes elhatározásig, hogy családunkat egy négylábú kedvenccel bővítsük, sok döntéssel kell még szembenéznünk. Ezek közül egyik a kiválasztandó kutya nemét érinti. Kan vagy szuka legyen az új jövevény? Egyáltalán nem mindegy!
SzukaAz első kanokat érintő problémát a szobatisztaságra való nevelésnél fogjuk tapasztalni. A szuka kis korától kezdve, ha kis- vagy nagydolgát végzi, leguggol. A Kan a kisdolog végzésénél a lábát felemeli és valamely bútorunkat, vagy a falat így biztosan megtiszteli lakásunkban. A pisiléssel később is problémáink lehetnek. Míg a szuka kutyák általában gyorsan, egy menet alatt végeznek a dolgukkal, addig az ivarérett kanoknak természetesen muszáj a park összes fáját egyenként megjelölniük.
A kanok nagyobb termetűek lesznek általában mint a szukák és kevésbé simulékonyak, a többi kutyával általában dominánsabban viselkednek mint a szuka társaik. A kanoknál jellegzetes probléma az elkóborlás ami a fajfenntartási ösztön velejárója. Ha kan kutyánk van biztosak lehetünk abban, hogy több kilométerrKanől is megérzi majd a tüzelő szuka illatát és mindent el fog követni hogy felkereshesse választottját.
A vásárló gondolja meg, hogy tenyésztéssel kapcsolatos tervei vannak-e, mert ha igen, akkor szukát célszerű beszereznie. Aki szukát szeretne, annak tudnia kell, hogy ez néha kényelmetlenséggel jár.
Tüzelésnek mondjuk a nőivarú kutyánál azt az időszakot, amikor a peteérés lezajlik és a fogamzás lehetővé válik. A tüzelés időszaka általában 14 nap, egyes fajtáknál 21 napig is elhúzódhat. A szukák évente kétszer tüzelnek, Az ivarérett szuka első tüzelése 7-8. hónapos korában is bekövetkezhet. Ez az állapot kellemetlenségekkel járhat számunkra. A tüzelő szuka vérzik, így a padlót, vagy elkényeztetett „kanapékutyák" esetén az ülő és fekvőhelyeinket „összepöttyözheti". Sokan ezt elkerülendő egy bugyit adnak szerencsétlen kutyusukra.
Forrás: www.kutyafajat.huMemo

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.