2020. 10. 07. - 18:10

Kedvencünk fogápolása

Kedvencünk fogápolása
Felelős állattartóként nemcsak az etetésről, élősködők elleni védekezésről, oltásokról és a sétáltatásról kell gondoskodnunk, hanem a rendszeres fogápolásról sem szabad megfeledkeznünk.
Szájhigiénia fontossága
 
Sokan nem gondolják, de az állatoknál is hangsúlyt kell fektetni a megfelelő fogápolásra. A kutyák körülbelül 80 százaléka három éves korára már szenved valamilyen fogínybetegségben. A parodontális betegségnek súlyos szövődményei lehetnek. A kellemetlen szájszagot, a lepedéket és az ínygyulladást baktériumok okozzák. Ha nincs kezelve a baktériumok tovább szaporodnak és átterjedhetnek a belső szervekre, foghullást vagy akár szív- és veseproblémákat eredményezve.
 
Miről ismerjük fel, ha probléma van?
 
Szerencsére, ha időben észrevesszük a tüneteket, könnyen visszafordítható ez a folyamat. Az alábbi jelekre figyeljünk:
  • sárgásbarna fogkő
  • gyulladt/vérző fogíny
  • rágásnál probléma
  • fokozott nyáltermelés
  • megváltozott étkezési szokás
  • szájukat a földhöz dörgölik, manccsal piszkálják.
Mit tehetünk ellene?
 
A rendszeres fogápolást érdemes kiskorban elkezdeni, hogy kedvencünk könnyebben hozzászokjon. Elsőként érdemes csak a száját felhúzni úgy, hogy a fogak jól láthatóak legyenek. Amikor már hozzászokott ehhez a procedúrához, érdemes második lépésként az ujjunkkal dörzsölni a fogínyét. Ha ezzel is megbarátkozott, célszerű ujjra húzható szilikon fogkeféhez szoktatni, mielőtt a rendes fogkefére váltunk. Mindenképpen állatbarát fogkrémet használjunk, aminek négylábú kedvencünk is örülni fog.
 
Gumiból készült játékok is tisztítják a fogat
Gumiból készült játékok is tisztítják a fogat
 
A rendszeres fogmosás mellett elengedhetetlen az állatorvos felkeresése, aki eldönti szükséges-e a professzionális fogkőeltávolítás. Ez már egy rutin eljárásnak számít, ami bódításban történik.
 
Jó tudni
 
Már számos eszköz kapható az állatboltokban, amivel könnyebbé és izgalmasabbá lehet tenni a fogmosást, például gumiból készült kutyajátékok, fogtisztító kendő.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.