2011. 01. 14. - 19:06

Keverék vagy fajtatiszta kutyát válasszunk?

Keverék vagy fajtatiszta kutyát válasszunk?
Szeretnél egy kutyát? Miután elhatároztad, hogy nagy- vagy kis méretű kutyát szeretnél, a következő kérdés a fajta kiválasztásával kapcsolatos, mert ez sokak számára komoly problémát jelent.
keverékSzeretnél egy kutyát? Miután elhatároztad, hogy nagy- vagy kis méretű kutyát szeretnél, a következő kérdés a fajta kiválasztásával kapcsolatos, mert ez sokak számára komoly problémát jelent. Olyan sok a kutyamenhelyen és a hajléktalanul élő kutya, hogy egyesek úgy gondolják, inkább rajtuk segítenek, mert a fajtiszta csak sznoboknak való. Ugyanakkor mások értékelik azt a következetes magatartást, amely a fajtiszta kutyákat jellemzi.
Keverék:
Nem csak azért, mert ők különlegesek, egyediek, utánozhatatlanok és megismételhetetlenek, de azért is, mert a genetikájuk miatt betegségekre sokkal kevésbé hajlamosak. Persze őket is kell ugyanúgy óvni és védeni, legfeljebb nem kapnak el olyan hamar betegségeket és kisebb eséllyel lesznek öröklötten betegek. A keverék kutyák tovább élnek, mint a fajtatiszta kutyák. Ez bizonyított tény! Ugyanakkor kevesebbet élnek, mint a nagyon kis termetű kutyák, viszont az életvágyuk sokkal nagyobb, mint a közép- vagy nagy termetű fajkutyáké. Ha az intelligenciáról esik szó, mindkettő tábor nyerő. Mind a keverék kutyák, mind a fajkutyák képesek a parancsok elsajátítására, könnyen idomíthatóak és majdnem mindent meg lehet nekik tanítani.
FajtatisztaFajtatiszta
Ha kiállításokon, vagy vadászatra szeretnék használni a kutyát, javasolt a fajtatiszta választása. Nagyon sokat kell dolgozni a kutyával, idomítani, hogyan tanulja meg a folyamatos figyelmet és fegyelmet, még akkor is, ha a teremben rengeteg ember és más kutya is jelen van.
Fajtatiszta kutyáknál gyakoriak az egészségügyi gondok. Ezek fajtától függően változnak, de mivel egy bizonyos betegséget már a szülők is hordozhatnak, így megjelenhetnek a különböző elváltozások az ízületben, szemnél vagy akár egyes szervekben is. Érdeklődd meg, milyen betegségek jellemzik az általad kiválasztott fajt és hogy adott esetben hogyan lehet kezelni azokat. A legtöbb hivatásos tenyésztő pároztatás előtt leellenőrzi a kutyákat, hogy biztos lehessen abba, hogy a szülők teljesen egészségesek, és semmilyen genetikai betegséget nem hordoznak magukban.
Mégis az a legjobb, ha végleges döntés előtt tanulmányozod a fajtiszta és keverék kutyák jellemzőit. Bármelyiket is választanád, mindkettő boldogságot hoz majd az életedbe, de fontos, hogy tőled is megkapják mindazt, amire szükségük van.Memo

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.