2022. 04. 28. - 10:50

Ki hinné? Gazdájuk nevét és macskabarátaikat is felismerik a cicák

Ki hinné? Gazdájuk nevét és macskabarátaikat is felismerik a cicák

Meglepő eredményre jutott egy japán tanulmány: eszerint a macskák ismerik gazdáik nevét és felismerik cicabarátaikat is.

Meghökkentő: kutatók szerint a cicák képesek felismerni macskapajtásaikat, sőt tudják, hogy a gazdájuk nevét mondja valaki.
 
A japán Kyoto-ban végzett tanulmány 48 macskával készült. Közülük 29 kávézóban élt, 19 pedig háziállat volt.
 
A kutatók két kísérletet végeztek a kedvencekkel. Az elsőben fotót mutattak nekik, egy cicáról, akivel egy fedél alatt éltek. Eközben egy idegen kimondta ezen macska nevét, vagy egy vele összefüggésbe nem hozható nevet.
 
Gazdájuk nevét és macskabarátaikat is felismerik a cicák
Gazdájuk nevét és macskabarátaikat is felismerik a cicák
 
A háztartásban élő macskák hosszabb ideig figyeltek a monitorra, ha rossz nevet hallottak, ami a „várakozási időt megsértő hatást” jelezte – derült ki a Journal Scientific Reports-ban megjelent kutatásból.
 
A második kutatást 26 újonnan beszervezett macskával végezték, akiknél a gazdájukról mutattak képet. Bizonyítva lett, hogy bár a kapcsolat erősebb a macskatársaikkal, megvolt a képességük arra, hogy felismerjék gazdájukat.
 
„A tanulmány bizonyítékot szolgáltat arra vonatkozóan, hogy a macskák kifejezett képzés nélkül is összekapcsolják egy társuk nevét és a hozzá tartozó arcot” – szögezték le a kutatók.
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.