2021. 02. 04. - 12:05

Kiengedjük-e a benn tartott cicát?

Kiengedjük-e a benn tartott cicát?

Amellett, hogy ivartalanítja-e az állatot, komoly kérdés lehet egy macskatulajdonos számára: ha úgy döntött, benn tartja a cicát, vajon kiengedje-e bizonyos időközönként?

A cicák általában kinn élnek, kertben szaladgálnak és nincs előttük akadály, ha ki szeretnének menni az utcára, vagy körülnéznének a szomszédban.
 
Manapság azonban számos otthonban tartanak macskát, ahol az állat ugyanúgy jól érezheti magát – csupán az a kérdés, milyen határokat állítunk fel neki.
 
Olykor a körülmények elősegítik a macskák szabad mozgásterét a szabadban.
 
Lássuk azonban az előnyeit és hátrányait annak, ha kiengedjük a cicát.
 
Előnyök
 
A macskának tagadhatatlanul nagyobb tere lesz, szabadon szaladgálhat, vadászhat rovarokra, friss levegőt szív és több napsütés éri. Hangulata javul, boldogabb lehet.
 
A macska szereti felfedezni környezetét - de a szomszédba és messzebbre is eljuthat
A macska szereti felfedezni környezetét - de a szomszédba és messzebbre is eljuthat
 
Hátrányok
 
Ha kiengedjük a cicát és szabadon járkálhat, megvan az esélye annak, hogy megsérül vagy elüti egy autó – ami minden macskatulajdonos rémálma.
 
A cica megehet mérget akár véletlenül is, de az is lehet, hogy egy kegyetlen szomszéd szándékosan teszi ki azt a betolakodó állatoknak.
 
A macska megtapasztalhatja a többi cicával való konfliktust, összetűzésekben vehet részt, s akár komoly sérülést is szerezhet. Nemcsak macska, kutya is megtámadhatja.
 
Nagyobb az esélye annak, hogy fertőző betegséget szed össze a fajtársaitól.
 
Ha a természetben jár, a cicára akaszkodhatnak a bolhák, gilisztákat és kullancsot is beszerezhet.
 
A macska elpusztíthat vadon élő állatokat, például madarakat vagy gyíkokat.
 
Elveszhet vagy begyűjthetik az állatmenhelyes dolgozók.
 
Elkaphatják és hazavihetik idegenek – legrosszabb esetben akár laboratóriumi állatként vagy illegális játékokhoz is felhasználhatják.
 
A cica szemetelhet a szomszéd telkén, aki ezért igencsak dühössé válhat – ránk.
 
A fenti kockázatok vállalásával természetesen boldogabbá tehetjük macskánkat – hogy minden rendben lesz-e vele vagy történik valami baja, az leginkább szerencse kérdése.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.