2020. 08. 11. - 19:00

Kinti vagy benti macska?

Kinti vagy benti macska?
Ha macskát szeretnénk, teljeskörű és megfontolt döntést kell meghozni. Például milyen fajta, illetve korú legyen, mivel etetjük, milyen játékokat veszünk neki, melyik állatorvosi rendelőbe fogjuk hordani, hogyan fogjuk ápolni a szőrét és az alomtálca tisztántartásáról sem szabad megfeledkezni.
Egyik fontos kérdés, amit szintén el kell dönteni, hogy benti vagy kinti macskát szeretnénk. Igaz, hogy a macskák háziállatok, de a legtöbb kutyával ellentétben, ők képesek arra, hogy a vadonban is megállják a helyüket. A két életmód teljesen eltérő. Néhányuk szívesen marad a lakásban, mások élvezik, ha a szabadban lehetnek a friss levegőn.
 
Ha a kinti élet mellett tesszük le a voksunkat, figyelembe kell venni, hogy rengeteg veszély leselkedhet rájuk. A két legfőbb kockázat közül az egyik a jármű, a másik pedig egy idegen állattal való konfliktus.
 
Ez legtöbbször lakóhely és környezet függő. Szem előtt kell tartani mennyire forgalmas az út, illetve utca, ha nyugodt környéken élünk milyen más állat, akár vadonélő jelenthet problémát. Fontos megjegyezni a mérgezett étkeket is, ami vonzó lehet a macskák számára is.
 
Lakóhely és környezet függő is a kinti vagy benti tartás
Lakóhely és környezet függő is a kinti vagy benti tartás
 
 
Ezek mellett, ha szeretnénk felelős állattartók lenni, gondoskodnunk kell az ivartalanításról, az élősködők elleni rendszeres védelemről, és az oltásokról.

Íme, néhány ötlet, ha köztes megoldást keressük:

Kialakíthatunk neki egy olyan kültéri területet, akár erkélyt vagy kifutót, ahol a szabadban lehet, mégis a veszélyforrásoktól védett övezetben.

A másik lehetőség, ha mi magunk pórázon sétáltatjuk cicánkat, ehhez sok odafigyelés és gyakorlat szükséges, hiszen a macskánk pillanatok alatt belegabalyodhat a madzagba. Legjobb döntés ebben az esetben, ha inkább hámmal próbáljuk meg vezetni kedvencünket.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.