2022. 10. 06. - 10:35

Kiszagolják a kutyák, ha stresszes az ember

Kiszagolják a kutyák, ha stresszes az ember

Az ebek képesek kiszagolni, mikor érzik stresszesnek magukat az emberek - észlelik ugyanis a kémiai változásokat a verejtékben és leheletben.

Kiszagolják a kutyák, ha stresszes az ember – nehéz eltitkolni előlük, mivel képesek észlelni a verejtékben és a leheletben a kémiai elváltozásokat.
 
Új tanulmány eredmények mutattak rá, hogy az ember legjobb barátja tudja, mikor vagyunk nyomás alatt, mivel érzékeli a légzésben és az izzadságban bekövetkező kémiai módosulásokat.
 
A belfasti Queen's University tudósai négy kiskutyát kaptak kölcsön – Treót, Fingalt, Sootot és Winnie-t –hogy a stresszes és relaxált egyénektől vett testnedvek mintáit megszagolják.
 
Az állatok 94 százalékos pontossággal különbséget tudtak tenni a két csoportot között.
 
Kiszagolják a kutyák, ha stresszes az ember
Kiszagolják a kutyák, ha stresszes az ember
 
„Az eredmények azt mutatják, hogy ha stresszesek vagyunk, különböző szagokat termelünk izzadságunkkal és leheletünkkel, a kutyák pedig képesek megkülönböztetni ezt az állapotot attól, amikor ellazulunk – akkor is, ha nem ismernek minket” – mondta Clara Wilson doktorandusz.
 
Hozzátette: a kutatás rávilágít arra, hogy az ebeknek nincs szükségük vizuális vagy hangjelzésekre ahhoz, hogy érzékeljék az emberi stresszt.
 
„Ez az első ilyen jellegű tanulmány, mely bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a kutyák csupán a leheletből és az izzadságból érzik a stressz szagát, ami igen hasznos lehet a szolgálati és terápiás ebek kiképzésekor” – jegyezte meg Wilson.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.