2021. 10. 07. - 10:30

Komoly előny a cicatartás az autista gyermekek számára

Komoly előny a cicatartás az autista gyermekek számára

Érdemes elgondolkodniuk az autizmussal élő gyermekek szüleinek egy macska befogadásán. Kutatások szerint a cicák igen előnyös hatással vannak a csemetékre.

Jó hatást gyakorolnak a befogadott macskák az autista gyermekekre. Egy új tanulmány azt sugallja, hogy a lurkók és a – sok esetben menhelyről származó – cicák egyaránt profitálhatnak abból, ha macska kerül a házhoz.
 
Mindkét oldalt alaposan áttekintette munkatársaival Gretchen Carlisle, a Missouri Egyetem ember-állat interakciós kutatóközpontjának kutatója.
 
„Nem csupán azt kell megvizsgálni, hogyan kovácsolhatnak előnyt a társ-állatokból az autizmussal élő gyermekek családjai, hanem azt is, hogy a kapcsolat stresszes vagy megterhelő-e a menhelyi macskák új, talán kissé kiszámíthatatlan környezetbe történő befogadását követően” - mondta Carlisle.
 
Előnnyel jár az autista gyermekek számára a cicatartás
Előnnyel jár az autista gyermekek számára a cicatartás
 
Hozzátette: a vizsgálat során kiderült, hogy a macskák jól alkalmazkodtak új családjukhoz, s idővel jelentősen kevésbé voltak stresszesek, mint korábban.
 
Carlisle csapata megfigyelte a menhelyi macskákat, miután legalább egy autizmussal élő gyermeket nevelő családok örökbe fogadták őket. A cicákat profil segítségével szűrték, hogy azonosítsák a nyugodt temperamentumúakat.
 
A kutatók meglátogatták a családokat, hogy ellenőrizzék a macskák hogylétét, 2-3 nappal az örökbefogadás után, majd 6 hetente, 18 héten keresztül.
 
A cicák stressz-szintjének felméréséhez a kortizol stresszhormon szintjét vizsgálta a macskák ürülékében – s megállapították, hogy az idővel csökkent.
 
„A macskák hajlamosak lefogyni, mert nem esznek, ha stresszesek. De itt kiderült, hogy az állatok valójában még kicsit híztak is kezdetben, az örökbefogadás után, majd az idő múlásával megtartották súlyukat. Vagyis, mindkét megállapítás azt mutatta, hogy a macskák jól alkalmazkodtak a családhoz” - mondta Carlisle.
 
Az autista spektrumzavarral élő gyermekeknek érzékenységi vagy érzékszervi problémáik lehetnek, alkalmanként problémás viselkedést produkálhatnak hangos, hirtelen kitöréseikkel.
 
Ezek miatt keresték a kutatók a nyugodt, könnyed temperamentumú cicákat, hogy megkönnyítsék a családba való illeszkedést.
 
A tanulmányt a Frontiers in Veterinary Science folyóirat közölte.
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.