2021. 06. 24. - 11:22

Kövér a macska – Mit tehetünk a túlsúly ellen?

Kövér a macska – Mit tehetünk a túlsúly ellen?

Ahogyan az embereknél, úgy az állatoknál is gondot jelent a kövérség. Extrém mértékben elterjedt probléma ma már náluk is, ami azonban súlyosan veszélyezteti egészségüket. Tegyünk ellene!

Minden háziállat-tartó tudja, hogy a kutyák, macskák szeretne kunyerálni, kinézni a falatot az ember szájából. Ha azonban a gazdi túl gyakran enged a „könyörgésnek”, könnyen elhízottá teheti a kedvencét.
 
Napjainkban az extrém túlsúly az állatok körében is gyakori, nemcsak az embereknél. Egy túlsúlyos házi kedvenc azonban plusz stresszt cipel, s esetében megnő a diabétesz, a májproblémák és az ízületi fájdalmak kockázata.
 
Az elhízás akkor alakul ki, amikor az energia-bevitel meghaladja az energiaigényt. A felesleges energiát ezután zsírként tárolja a szervezet. Ha egyszer a macska meghízott, amíg a túlzott kalóriabevitelt le nem állítjuk, kövér is marad. A túlsúly oka általában az, hogy túl sok ételt kap, de nem mozog eleget.
 
Ha a macska túl sok ételt kap, de keveset mozog, könnyen elhízottá válhat
Ha a macska túl sok ételt kap, de keveset mozog, könnyen elhízottá válhat
 
A test állapotának szubjektív értékelését magunk is elvégezhetjük, ugyanis az állat gerincét és bordáit ki kell tudnunk tapogatni, ha egészséges a súlya. Ha ezeket nem érezzük nyomás nélkül, túl sok a zsír a macskán.
 
Észre is vehető, hogy a cicának „dereka” lett, kikerekedett, de az is, ha nagyobb a hasa, mint ami egy átlagos macskánál jellemző.
 
Mielőtt fogyasztani kezdenénk a cicát, konzultáljunk állatorvosunkkal. Találjuk ki együtt, mennyi kalória kell a kedvencnek és milyen ételek lesznek megfelelőek számára, hogy lefogyjon.
 
Az étrendjének tartalmaznia kell normális szintű, közepesen erjedő rostot, illetve olyan zsírtípust, amely megakadályozza a bőr és a szőrzet romlását a fogyás során.
 
A magas rosttartalmú, a nagy kalória-tartalmat felhígító diéták megnövekedett székletmennyiséghez, gyakori ürítési késztetésekhez és a tápanyagok emészthetőségének csökkenéséhez vezetnek.
 
Fokozzuk a cica fizikai aktivitását. Ezzel a fogyáshoz és az egészséges testsúly fenntartáshoz is jelentős mértékben hozzájárulhatunk.
 
A sikeres testsúlycsökkentő program a viselkedés tartós megváltoztatását igényli – az eddigi tette ugyanis lehetővé az állat túlsúlyossá válását. Lehet, hogy túl sok jutalomfalatot adtunk neki, de mozogni nemigen volt lehetősége.
 
Mit tehetünk még, hogy segítsük a fogyást?
 
Egyrészt, ne legyen az állat a helyiségben, ahol a család eszik. A nap folyamán több, kisebb étellel etessük a macskát. Mindent csak a táljában kapjon. Ne adjunk neki annyi jutalomfalatot, ennek mértékét minimalizáljuk. Végezetül, ne ételhez kapcsoljuk a neki tulajdonított figyelmet.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.