2010. 09. 29. - 06:00

Kutya-macska: mindenképp ellenségek?

Kutya-macska: mindenképp ellenségek?
A legtöbb családban nem csak cica, hanem kutya vagy más állatfaj is található. Az összeszoktatás nem mindig zökkenőmentes: egyes egyedek könnyen megszokják egymást és még barátságot is kötnek, míg mások sosem lesznek nyugodtak a másik közelében.
 macska és a kutyaHa előbb volt a kutya és a második a macska, akkor nem kell aggódnunk az összeszokásuk miatt, kivéve, ha ebünknek már vannak rossz tapasztalatai "macskaügyben". A macska és a kutya közötti ősi ellenségeskedés ugyanis csak mese, tényleg vannak közöttük néha ellentétek, de ez többnyire csak a "nyelvi nehézségekből" adódik. Például míg a kutyánál a farokcsóválás a barátság jele, addig ez a macskánál a feszült figyelmet, idegességet jelenti.
A rangsorban a kutya mindenképpen a macska mögé kerül. Ez akkor sem fog változni, ha az eb ötször-hatszor nagyobb lesz, mint a cirmos. Előfordulhatnak rangsorvillongások, a macska akár még meg is karmolhatja az eb orrát. Kutya-macska: mindenképp ellenségek?
Ha a kutya volt az első, a kis jövevénynek meg kell harcolnia a helyéért.
Ha egyidősek a kölykök, a közös szocializáció megkönnyíti az életet. Az együtt felnövő kicsik jó pajtások, és nem érzékelik a fajkülönbségeket. Ezekből a helyzetekből születnek azok a fotók, melyeken a cica a kutya fején, hátán, és egyéb testrészén napfürdőzik.
Ha a kutya már felnőtt, jobban félti a már megharcolt, és hosszabb ideje élvezett helyét a családban. Előfordulhat, hogy agresszíven reagál az új háziállatra. Ilyenkor igyekezzünk odafigyelni rájuk. Csak akkor lépjünk közbe, ha a testi fenyítés eldurvul, de ne nyúljunk az állatokhoz, inkább hanggal és szóval válasszuk szét őket.
Forrás: www.kutya2.eoldal.hu, www.kutyajo.blog.huMemo

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.