2022. 02. 03. - 10:30

Kutyadiéta az elhízás megelőzésére

Kutyadiéta az elhízás megelőzésére

Minden kutya egy egyéniség, a személyre szabott étrend pedig előnyére válik, ahogy a súly szabályozása is. De mit tehetünk a megfelelő etetés, az elhízás elkerülése érdekében?

A kutyák napjainkban számos háztartásban igazi családtagok – kényeztetésük ízletes falatokkal sokat segít abban, hogy nagyobb kötődés alakuljon ki az ebbel.
 
Fontos azonban, hogy odafigyeljünk a kutya súlyára. Ha túl sok ételt kap, ugyanúgy hízásnak indulhat, ahogyan az ember, ha nem ügyel magára.
 
Mit tehetünk azért, hogy megfelelően szabályozzuk az eb súlyát?
 
1.Legyünk tisztában a kutya testállapot-pontszámával (BCS)
 
Egyszerű technikáról van szó, amely három kulcsfontosságú területet ellenőriz; a bordákat, a hasat és a derekat. A bordákat éreznünk kell, melyeket egy kis mennyiségű izom fed, de nem szabad, hogy látszódjanak. A hasnak alacsonyan kell indulnia a talajtól számítva, s annál magasabbra kell emelkednie, minél hátrébb húzzuk kezünket a hátsó lábak felé. Végül, felülről nézve a kutya derekát és csípőjét, ennek a területnek sokkal keskenyebbnek kell lennie, mint a mellkas és a bordaív szélességének.
 
Pontozzuk az ebet egy 1-től 5-ig terjedő skálán: az 1-es alulsúlyos, az 5-ös elhízott, a 3 pedig ideális.
 
A kutya súlyára ugyanúgy fontos odafigyelni, mint az emberére
A kutya súlyára ugyanúgy fontos odafigyelni, mint az emberére
 
2.Megfelelő mennyiséggel etessük a kutyát
 
Ha az ebet megfelelő típusú és mennyiségű táplálékkal etetjük, hosszú és egészséges életet élhet, ezért nagyon fontos, hogy a gazdi megfelelő információk birtokában etesse. Mindig számolni kell a jutalomfalatokkal is!
 
3.Szabjuk személyre az étrendet
 
Minden kutya egyéniség, előnyére válik a személyre szabott etetés és a súlyszabályozás. Az eb étrendjének tartalmaznia kell különféle fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat, zöldségeket és néha táplálékkiegészítőket is, ám ha az étrendet az ő konkrét szükségleteihez igazítjuk, az sok mindent megváltoztathat.
 
Számos, úgynevezett szuperélelmiszer-összetevő létezik – lazac, édesburgonya, cékla, feketeborssal aktivált kurkuma, amelyek segíthetnek enyhíteni a fájó ízületeket, szabályozni az érzékeny emésztést, megnyugtatni az ebet szorongás esetén, vagy enyhíteni a bőrviszketést. Fényes szőrt is eredményeznek.
 
Ha a megfelelő összetevőket használjuk, pontosan tudjuk majd, mit eszik a kutya és mit teszünk az egészségéért.
 
4.Testmozgás
 
A kutya is hízni fog, ha sokat eszik és keveset mozog. A napi táplálék mennyiség és mozgás szabályozásával kedvencünk életminősége jelentősen javulhat.
 
Ráadásul, ha több szabadtéri tevékenységbe vonjuk be, sétálni, túrázni vagy futni visszük, még inkább része lesz a családnak.
 
5.Kerüljük a veszélyes élelmiszereket
 
Sok olyan étel van, amely mérgező vagy káros a kutyák számára, ezért sokkal jobb, ha kihagyjuk az étrendjéből.. Négylábú barátainkra nézve veszélyt jelenthet a csokoládé, a szőlő, a mazsola és az édesítőszer, a xilit, amely az egyes mogyoróvajakban is megtalálható.
 
Bármennyire is nagy a kísértés, hogy engedjük a kutyának, egyszerűen vannak olyan ételek, amelyekkel nem szabad etetnünk.
 
6.Ellenőrizze a kutyát állatorvos
 
Függetlenül attól, hogy kutyánk elhízott, vagy éppen nem a fajtájának megfelelő, ideális súlyú, az egészségbe fektetett idő és energia hosszú távon megtérül. Ha nehezen kezeljük az eb súlyát, fontos, hogy beszéljjünk az állatorvossal, mert segíthet a diéta megvalósításában. Mindez hozzájárulhat ahhoz, hogy kedvencünk boldog, egészséges legyen és még sok évet tölthessünk együtt vele.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.