2010. 01. 11. - 06:00

Kuvasz - a legősibb magyar nyájörző kutya

Kuvasz - a legősibb magyar nyájörző kutya
A kuvasz a Magyarországon ismert kutyafajták közül egyik legrégebbi nyájőrző kutya, mint a komondor. A legszebb magyar pásztorkutyafajta. A pásztorkodás megszűntével a tanyák és vidéki kúriák nyáj őrzőkutyája lett, s esténként, ha eleresztették őket a láncról, életveszélyes volt magányosan csámborogni az alföldi tanyák közt.
Erős.A kuvasz a Magyarországon ismert kutyafajták közül egyik legrégebbi nyájőrző kutya, mint a komondor. A legszebb magyar pásztorkutyafajta. A pásztorkodás megszűntével a tanyák és vidéki kúriák nyáj őrzőkutyája lett, s esténként, ha eleresztették őket a láncról, életveszélyes volt magányosan csámborogni az alföldi tanyák közt.
Hajdan vadászkutyaként medve-, bölény-, és őstulok vadászatnál alkalmazták. Ma gazdaságok őrzésére használják.
Rövid történeti áttekintés:
ősi magyar pásztorkutya. Elődei a honfoglaló magyarokkal kerültek a Kárpát-medencébe, akik nyájak őrzésére használták a ragadozó vadállatok és a rablók ellen.
Az Árpád kortól a XX. század elejéig, fejlett vadászösztönét felismerve, előszeretettel alkalmazták vadászatra is. A pásztorkodás megszüntével eredeti alkalmazása is csökkent, bekerültek a falvakba és a városokba is.


Általános megjelenés:
Erős, hullámos szőrű, nagy teMacskák.stü fajta. Tetszetős külseje nemességet és erőt sugároz. Test tájai arányosak, nem megnyúltak, de nem is zömökek. Csontozata erős, de nem durva. Izomzata szikár, ízületei szárazak. Oldalról a törzs és a végtagok a négyzethez közel eső téglalapot formálnak. Jól izmolt, szilárd szervezetű, élénk vérmérsékletű, könnyed mozgású. Külleme fáradhatatlan munkabírásról tanúskodik.
Jelleme: A kuvasz értelmes, becsületes, kiegyensúlyozott kutya. Gyengéd, hűséges, nagyon ragaszkodik a gazdájához, ugyanakkor arra törekszik, hogy függetlennek látsszon.

Igen éber, eltökélten védelmezi családját, otthonát és mindazt, ami azon belül található. BátKuvasz.or, szívós, de hatalmaskodó természetű állat. Csak ritkán ugat: ha tehát a hangját hallatja, akkor tanácsos megnézni, hogy mit jelez.

A kuvasz gond nélkül tartható ridegen, feltéve, hogy rendszeresen találkozhat gazdájával és annak családjával.
Társas viselkedése: A macskák és egyéb háziállatok társasága nem okozhat gondot, ha a kuvaszt megfelelően szocializálták. Magas fájdalomküszöbe és megbízható jelleme miatt nagyon jól tűri a gyermekek társaságát, ám ereje, mérete és önállósága miatt a gondozását nem szabad gyermekre bízni.

Tisztában kell lenni azzal, hogy a kuvasz buzgón védelmezi a családjához tartozó összes személyt és állatot - tehát a gyermekeket is megvédi a: idegen gyerekektől, akik esetleg bántják őket.

Más kutyákkal szemben domináns módon viselkedik, és a kihívást soha nem hagyja megválaszolatlanul.
Mozgásigénye: A kuvasz mozgásigénye átlagos; egy nagyméretű, bekerített kertben magától is eleget mozog. Szereti naponta többször is ellenőrizni territóriuma határait - ha ez nem lehetséges, gyakrabban kell sétálni vinni. Fizikai és szellemi értelemben is tágas helyre van szüksége.
Alkalmazásai: Magyarországon kívül a kuvaszt őrzésre és társként tartják. Városban nem igazán érzi jól magát.

Forrás: http://5mp.eu/, http://www.kutya-tar.hu,

 

 

Memo

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.