2010. 04. 27. - 06:00

Labrador, golden retriever - aranyat ér!

Labrador, golden retriever - aranyat ér!
Egy igazi retriever sohasem agresszív. Lehengerlő természetével a kutya mindenkit levesz a lábáról. Megdöbbentő a felfogóképessége, hamar és szívesen tanul.
golden retrieverHa erről a kutyafajtáról beszélünk, nem felejthetjük el Lord Tweedmouth nevét, akinek jelentős szerepe volt a fajta kialakulásában. Ő első retrieverét, Nous-t 1865-ben vásárolta Brightonban. Az említett lord birtoka a Tweed nevű folyó partján feküdt.
Ennek a területnek volt egy már ismert fajtája, az úgynevezett Tweed water spaniel, s úgy adódott, Nous-t egy ilyennel fedeztették. Majd ahogy kölykeik felcseperedtek, egyiküket tovább keresztezték szintén ezzel a spániellel, s az ő kölykei közül egyet újra fedeztettek az első alom egyik kutyájával. Szóval, nem volt egyszerű a dolog, de a lényeg, hogy a XIX. század végére rendkívüli módon elterjedt ez a fajta Angliában. 1913-ban egy külön osztályban még golden yellow retriever néven indult a kiállításon, mégis a végleges nevét már 1920-ra megkapta, így lett golden retriever.
Leirása:
Elegáns, harmonikus megjelenésű, közepesen nagy kutya. Koponyája széles, az arcorri rész erőteljes, a stop hangsúlyos. Szemei egymástól távol ülnek, sötétbarnák, tekintete kedves. Állkapcsa jól fejlett, erőteljes, harapása golden retrieverollós. Orrtükre fekete. Füle közepesen nagy, a szem magasságában tűzött. Nyaka száraz, izmos. Háta egyenes, az ágyék és a csipő izmos.
Mellkasa mély, bordái iveltek. Végtagjai egyenesek, jól izmoltak, csánkja elég mélyen helyezkedik el. Mancsa tömör, kerek. Farka hosszú, a hát magasságában hordja, vége nem kunkorodhat. Szőrzete dús, sűrű, vizhatlan aljszőrzettel. Lehet egyenes vagy hullámos, helyenként zászlót alkotva. Szine lehet a krémszinnek, vagy az aranynak bármely változata, a teljesen fehértől a sötétvörös árnyalatig, de a mahagóni nem megengedett. Néhány fehér szőrszál a mellkason nem kizáró ok. Marmagasság a kanoknál 56-61cm, szukáknál 51-56cm. Súlya 25-32kg.
HáziállatJelleme: A golden retriever rendkívül társaságkedvelő, barátságos, kiegyensúlyozott és magabiztos kutya. Kedves és engedelmes természete van; eléggé visszafogott és teljesen békés. Nagyon keveset ugat, igen jól alkalmazkodik és remek a szaglása. Kifejezetten értelmes, és nagyon szívesen dolgozik a gazdája kedvéért. Érzékenyen reagál a szidásra és a lakásban uralkodó hangulatra, s nem szeret egyedül maradni. Általában szeret beleugrani a vízbe, és imád mozogni is.
Társas viselkedése: Ez a fajta remekül kijön a többi kutyával; még a kanok is gond nélkül képesek együtt élni. Az egyéb háziállatokkal való kapcsolata sem okoz problémát, bár ehhez megfelelően alapos szocializáció szükséges. A golden retriever nagyon jól érzi magát a gyerekek társaságában; túl szelíd ahhoz, hogy tiltakozzon, ezért a szülőknek kell gondoskodniuk arról, hogy a kicsik ne piszkálják túl sokat a kutyát.

Forrás: www.sulinet.hu, www.kutya-tar.hu, www.shining-gold.huMemo

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.