2010. 08. 02. - 06:00

Macskanyelv – hogyan kommunikál kedvencünk?

Macskanyelv – hogyan kommunikál kedvencünk?
Az emberek általában szavakkal kommunikálnak a macskájukkal is, amelyek nagy részét - természetesen a naponta használt szavakat, mondatokat - megértik a cicák. A macskák nemcsak ezeket értik meg, hanem a mimikánkat, mozdulatainkat, gondolatainkat is.
MacskaAz emberek általában szavakkal kommunikálnak a macskájukkal is, amelyek nagy részét - természetesen a naponta használt szavakat, mondatokat - megértik a cicák. A macskák nemcsak ezeket értik meg, hanem a mimikánkat, mozdulatainkat, gondolatainkat is.
Például egy mimikai gesztusból a cica rájön, hogy mi most éppen fel fogunk állni és kimegyünk a szobából. Viszont ha a macska akar valamit közölni a gazdájával, akkor ez elég nagy erőfeszítésébe kerül, sokszor és tagoltan kell "elmondania", hogy mit szeretne, mire mi emberek megértjük számára egyértelmű jelzéseit.Macskanyelv
A macska csóválja a farka végét, mikor izgatott (például vadászik) vagy feszült valamiért, a nagyobb mértékű farokmozgás az elégedetlenség jele, melyet további zavaró ingerek esetén menekülés vagy fenyegető testhelyzet felvétele és támadás követhet. A farokcsóválás játék közben is előfordulhat, mivel maga a játék egyben a vadászat vagy az önvédelem gyakorlására is szolgál.

Az ijedt vagy meglepett macska farkán és hátán felborzolódik a szőr, testét pedig valamelyest oldalra fordítja, hogy nagyobbnak és veszélyesebbnek látsszon. Ebben a testhelyzetben a hátrafelé forduló fülek fenyegetettség érzésről árulkodnak és azt jelzik, hogy az állat hamarosan menekülni vagy támadni fog.

Az undor kifejezésére a macska egy (vagy egymás után több) mancsát felemeli és megrázza. Ez általáMacska kommunikációban akkor történik meg, ha vízbe lépett. Kellemetlen szag vagy íz esetén fejrázás és prüszkölés is jelezheti ugyanezt.
Az orrok összeérintése vagy egymáshoz való közelítése egy barátságos üdvözlő gesztus a macskák között, melyet gyakran követ az arcélek vagy a fejtető, esetleg a testek oldalsó részének egymáshoz dörzsölése, amely a szeretet és a ragaszkodás jele.

Ez utóbbit a macska az álló illetve ülő helyzetben levő emberek esetében a lábszárhoz illetve a mellkashoz való dörgölőzéssel helyettesítheti. A lábszárához való dörgölőzés jelentheti azt is, hogy a macska enni szeretne (ezt általában nyávogással is jelzi). Mivel az állat fejének oldalsó részén illatmirigyek találhatók, ez a gesztus egyben illatcserével is jár, így terület vagy tulajdon megjelölési szerepet is betölt.

Forrás: www.lelkititkaink.huMemo

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.