2022. 11. 17. - 09:45

Másként reagálnak a cicák gazdájuk hangjára

Másként reagálnak a cicák gazdájuk hangjára

A macskák felismerik gazdáik hangját és másképp viselkednek, amikor azt meghallják – állítja egy új kutatás.

Másképp viselkednek a cicák, ha meghallják a tulajdonosuk hangját. A kutatók felfedezték, hogy a macskák intenzívebben reagálnak gazdájuk hangjára, mint amikor egy idegenét hallják.
 
Sőt, még izgatottabbá válnak, amikor gazdájuk „gyerekhangon” beszél hozzájuk.
 
A személyes kapcsolatok fontosak a macskák és az emberek számára ahhoz, hogy kötelékeket hozzanak létre egymással – vélik a kutatók.
 
Másképp viselkednek a cicák, ha meghallják a tulajdonosuk hangját
Másképp viselkednek a cicák, ha meghallják a tulajdonosuk hangját
 
A tanulmány során a cicáknak kazettán játszották le gazdájuk hangját. Az állatok elfordították a fülüket, többet mozogtak és pupillájuk kitágult.
 
„Sokáig fennállt az elképzelés, hogy a macskák nagyon független lények, csak olyan szempontból érdeklik őket az emberek is, hogy enni kapjanak és szállást adjanak nekik. Ám a tény, hogy kifejezetten reagálnak a tulajdonosuk, és nem bárki más hangjára, aki megszólítja őket, alátámasztja azt az elképzelést, hogy kötődnek tulajdonosaikhoz” – mondta Charlotte de Mouzon, a Paris Nanterre Egyetem tanulmányának vezetője.
 
Hozzátette: mindez további bizonyítékot szolgáltat ahhoz, hogy a macskákat érzékeny és kommunikatív egyéneknek tekintsük.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.