2022. 02. 10. - 10:00

Megoldást találtak a macskák ízületi gyulladására

Megoldást találtak a macskák ízületi gyulladására

Megkapta a jóváhagyást a macskák ízületi gyulladásának monoklonális antitestje – a kezelés enyhítheti a négylábúaknál is jellemző arthritis-t.

Az ízületi gyulladás bizony a cicákat is visszatarthatja attól, hogy kedvük szerint csináljanak dolgokat.
 
Most felcsillant a remény, hogy ezt javítani lehessen. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) jóváhagyta az első kezelést, amely enyhíti a macskák ízületi gyulladásának fájdalmát.
 
A Solensia (frunevetmab injekció) az első monoklonális antitest gyógyszer, melyet az FDA engedélyezett bármely állatfajnál történő felhasználásra. A monoklonális antitest egyfajta fehérje.
 
A jóváhagyott Solensia hatóanyaga a frunevetmab: egy macskaspecifikus monoklonális antitest, mely a fájdalom szabályozásában szerepet játszó idegnövekedési faktor fehérjéhez kötődik. Amikor a frunevetmab kapcsolódik az NGF-hez, megakadályozza, hogy a fájdalomjel elérje az agyat – magyarázza az FDA.
 
Sok cicát gátol meg mindennapos tevékenységeiben az ízületi gyulladás
Sok cicát gátol meg mindennapos tevékenységeiben az ízületi gyulladás
 
„Az osteoarthritisben szenvedő macskák kezelési lehetőségei meglehetősen korlátozottak. A modern állatorvoslás fejlődése azonban nagyban hozzájárult számos állat, köztük a macskák életének meghosszabbításához. A hosszabb élettel persze együtt járnak egyes krónikus betegségek, például az osteoarthritis” - mondta dr. Steven Solomon, az FDA Állatorvosi Központjának igazgatója.
 
A Solensia csak engedéllyel rendelkező állatorvos receptje alapján adható ki. Havonta egyszer injekció formájában adják be, az adag a macska súlyától függ.
 
Ez a jóváhagyás az első olyan kezelési lehetőség, amely segít az ízületi gyulladás betegségben szenvedő macskáknak és jelentősen javíthatja életminőségüket – jegyezte meg Solomon az ügynökség sajtóközleményében.
 
Abban bíznak, a jóváhagyás kiterjeszti az állatbetegségek kezelésére szolgáló, egyéb monoklonális antitest-termékek kutatását és fejlesztését.
 
A Solensia jóváhagyása egyébként két tanulmányon alapul, melyekben az állatorvosok értékelték a macskákat a kezelés előtt és után, a cicatulajdonosok pedig arról számoltak be, hogy macskáik képesek bizonyos tevékenységek elvégzésére, például a bútorra ugrásra, az alomdoboz használatára vagy a mindennapos önápolásra.
 
Azok a cicák, amelyek kaptak Solensiát, jobban teljesítettek, mint akik nem kapták meg a gyógyszert.
 
Mellékhatások azért előfordulnak a készítmény kapcsán: hányás, hasmenés, fájdalom az injekció beadásának helyén, hámlás a fejen és a nyakon, bőrgyulladás és viszkető bőr. Ezek a hatások ugyanakkor viszonylag enyhék voltak és nem igényelték a kezelés leállítását - mondta az FDA.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.