2022. 03. 03. - 10:30

Megvédhet a memóriavesztéstől egy házikedvenc

Megvédhet a memóriavesztéstől egy házikedvenc

Többet őriznek meg kognitív képességeikből azok az emberek, akik tartanak háziállatot – állapította meg egy új tanulmány.

Megóvhat bennünket a memóriavesztéstől, ha van kisállatunk – erre a következtetésre jutott egy új amerikai tanulmány.
 
Az új kutatás szerint az állatok gazdái jobban megőrizték kognitív képességeiket, lehet az a kedvenc kutya, macska vagy akár nyúl is.
 
A Michigani Egyetem Orvosi Központjának tanulmánya keretében a kutatók több mint 1.300, átlagosan 65 éves embert vizsgáltak meg. Kiderült, hogy a hosszú ideje kisállatot tartók memóriája kevésbé romlott, mint azoké, akiknek nincs állata.
 
Megóvhat bennünket a memóriavesztéstől, ha van állatunk
Megóvhat bennünket a memóriavesztéstől, ha van állatunk
 
„Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy az ember és az állat kötődése nem kisebb egészségügyi előnyökkel járhat, mint a vérnyomás és a stressz csökkenése – mondta dr. Tiffany Braley, a tanulmány vezetője. - Eredményeink azt sugallják, hogy a kisállattartás a kognitív hanyatlás ellen is védelmet nyújthat.”
 
Mielőtt azonban összekapcsolnánk az állattartást a memóriavesztés kiküszöbölésével, fontos lenne további kutatásokat végezni – jegyezte meg dr. Rosa Sancho, az angliai Alzheimer’s UK  kutatásvezetője.
 
Hozzátette: bár az amerikai tanulmány összekapcsolta a kisállat tartását bizonyos védelemmel a memória és a gondolkodás romlását illetően, nem tudja megmondani, vajon ezek hosszú távú előnyök-e, s azt sem, hogy a kisállat birtoklása hatással van-e a demencia kockázatára.
 
Annyi azonban bizonyosnak tűnik: rosszul nem járhatunk egészségügyi szempontból, ha tartunk valamilyen állatot.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.