2022. 07. 28. - 09:50

Merre csóválja a farkát a kutya, ha boldog az emberrel?

Merre csóválja a farkát a kutya, ha boldog az emberrel?

Az ebek jobbra csóválják a farkukat, ha boldognak érzik magukat azokkal a személyekkel, akikkel együtt vannak.

Megfejtették a kutatók, merre csóválják a kutyák a farkukat, ha olyan emberekkel vannak, akiket szeretnek: jobb irányba. A mozgás azt jelzi, hogy boldogok és kényelmesen érzik magukat.
 
A tanulmányt a pekingi Kínai Tudományos Akadémia kutatói végezték: ennek keretében 10 beagle-t elemeztek, akik egy idegennel találkoztak 3 nap során.
 
Az ebek jobbra csóválják a farkukat, ha boldognak érzik magukat egy személlyel
Az ebek jobbra csóválják a farkukat, ha boldognak érzik magukat egy személlyel
 
A kutatásból kiderült, hogy amint az ebek megismerkedtek az emberrel, egyre gyakrabban kezdték csóválni a farkukat jobbra, mint balra.
 
A farok jobbra csóválása az agy bal oldalához kapcsolódik, ahol a kutya pozitív érzelmeket él át, boldognak érzi magát és komfortosan. A bal oldalra történő farokcsóválás azonban az agy jobb oldalához kötődik - azt jelzi, hogy a kutya fél vagy ideges – magyarázta dr. Yong Q Zhang kutatásvezető.
 
„Embereknél a pozitív és negatív érzelmi állapotokat a prefrontális kéreg bal és jobb oldali aktiválásával társították. Azt gyanítjuk, hogy a bal oldali farokcsóválást a jobb agyi aktiváció, míg a jobb oldali farokcsóválást a bal agyi aktiváció kísérheti a prefrontális kéregben” – tette hozzá a szakember.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.