2022. 09. 14. - 12:37

Mesterséges intelligencia - Robot kutyák tanítják saját magukat járni

Mesterséges intelligencia - Robot kutyák tanítják saját magukat járni

A robotok egyre inkább élethűvé válnak, képesek tanulni, sőt az állatokéhoz hasonló viselkedést mutatnak. Az egyik ilyen robot a SpotMini, egy kicsi, kutyaszerű robot, amely tud futni és mászni. Ami különösen lenyűgöző, hogy mindössze egy óra alatt képes megtanulni járni.

 

A robotkutya mesterséges intelligenciával rendelkezik, amely lehetővé teszi számára a gyors tanulást. Kezdetben a hátán fekszik, és a lábaival hadonászik. Egy óra alatt megtanul megfordulni, felállni és járni. Ez egyszerű feladatnak tűnhet, de egy embernek lehetetlen lenne ezeket a mozdulatokat ilyen rövid idő alatt megtanulni. Mindezt az teszi lehetővé, hogy a robot képes világmodelleket tanulni. Ez lehetővé teszi számára, hogy elképzelje a cselekvések lehetséges jövőbeli kimenetelét, és megtanulja a megfelelő készségeket. Ezt a folyamatot automatizálni nem könnyű. A mérnököknek meg kell határozniuk a robot céljait, és gondosan be kell tanítaniuk, hogy a képzési folyamat sikeres legyen. A folyamat időigényes, és a vártnál hosszabb lehet, de türelemmel és kitartással a robotokat meg lehet tanítani az új feladatok hatékony elsajátítására.
 
Ez magában foglalja a viselkedés tanulását is a valós világbeli interakciókból. A robotok ezen a folyamaton keresztül hatékonyan megtanulhatják a releváns készségeket, bár még mindig vannak megoldásra váró kihívások.
Összesített robot kutya
Mesterséges intelligencia - Robot kutyák tanítják saját magukat járni
 

A fotó mesterséges intelligenciával-robottechnikával készült

 
 
A SpotMini úgy tanul meg járni, hogy a mesterséges intelligencia (MI) segítségével kitalálja, mi, hogyan működik. Többek között azért tanul olyan hatékonyan, mert képes modellezni a világot. Azáltal, hogy megérti a környezetében lévő különböző tárgyak közötti kapcsolatokat, és azt, hogy azok hogyan lépnek kölcsönhatásba egymással, a robot el tudja képzelni a cselekvéseinek lehetséges jövőbeli kimeneteleit. Ez lehetővé teszi számára, hogy gyorsan és eredményesen tanuljon viselkedést.
 
A SpotMini a gyors tanulási képessége mellett nagyon alkalmazkodóképes is. Könnyedén kezeli a különböző környezeteket és akadályokat, ami elengedhetetlen egy olyan robot esetében, amelyet a való világban kell használni.
 
Számos előnye ellenére rendelkezik néhány megoldásra váró kihívással. Az egyik ilyen kihívás annak kitalálása, hogy mik legyenek a robot céljai. Ahhoz, hogy hatásos legyen, a robotnak világos célra vagy feladatokra van szüksége, amelyeket el kell végeznie. Egy másik kihívás a képzési idő. A SpotMini betanítása más robotokhoz képest a szokásosnál hosszabb időt vesz igénybe, mivel összetett mesterséges intelligencia algoritmusokat használ. Ez a hosszabb képzési idő azonban megéri a lenyűgöző képességei miatt.
 
Összefoglalva, a SpotMini egy izgalmas fejlesztés a robottechnológiában. Gyors és hatékony tanulási képessége értékes eszközzé teszi mind a személyes, mind a kereskedelmi alkalmazások számára.
 
 
 
 
T.K.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.