2021. 06. 10. - 11:10

Mi az, amit semmiképp ne adjunk enni háziállatunknak?

Mi az, amit semmiképp ne adjunk enni háziállatunknak?

A kutyák és a macskák sokszor a házban is járnak-kelnek, s megtalálnak dolgokat, amit nem szabad megenniük, meginniuk. Még rosszabb azonban, ha maga a gazdi ad nekik ilyet. Mi van a tiltólistán?

Amikor kutyát, macskát tartunk otthon és nap mint nap etetünk, nem szabad elfelejtenünk, hogy bizonyos dolgokat házi kedvenceink nem fogyaszthatnak ugyanúgy, ahogyan mi. Hiába adnánk nekik szívesen ezt-azt, szervezetük nem bírja vagy nem dolgozza fel megfelelően ezeket az ételeket, italokat. Nemcsak a kutya, macska, de a nyúl, a madarak, kecskék, juhok, szamarak, lovak is ide tartoznak.  
 
Lássuk, mi az, amit nem adhatunk háziállatainknak.
 
1.Alkohol: jó viccnek tűnhet, de nem szabad szeszes italt adni a cicának, kutyának. Hányást, hasmenést, csökkent koordinációt, központi idegrendszer depressziót, légzési nehézségeket, remegést, rendellenes vérsav-tartalmat, kómát, sőt akár halált is okozhat. Ha azt gyanítjuk, hogy más módon a szervezetébe jutott alkohol, azonnal keressük fel az állatorvost.
 
Az állatok csak azt egyenek, ami nekik való
Az állatok csak azt egyenek, ami nekik való
 
2.Avokádó: az avokádó elsősorban madarak, nyulak, szamarak, lovak és kérődzők számára jelent problémát, beleértve a juhokat és kecskéket is. A legnagyobb gond az, hogy szív- és érrendszeri károsodást okozhatunk vele, a nyulak és a madarak el is pusztulnak. A lovak, szamarak és kérődzők testén duzzanat jelentkezik, ödémás lehet a fejük és a nyakuk.
 
3.Csokoládé, kávé és koffein: ezen termékek metilxantin nevű anyagokat tartalmaznak, amelyek megtalálhatók a kakaómagvakban, a kávé készítéséhez használt növény gyümölcsében, valamint egyes szódavizekben használt diókivonatokban.
 
Ha háziállat elfogyaszt metilxantint, hányást és hasmenést, zihálást, túlzott szomjúságot, gyakori vizelést, hiperaktivitást, rendellenes szívritmust, remegést, rohamokat tapasztalhatunk nála és el is pusztulhat. A sötétebb csokoládé veszélyesebb, mint a tejcsoki. A fehércsokoládéban a legalacsonyabb a metilxantinszint, a sütésre szánt csokiban pedig a legmagasabb.
 
4.Citrusfélék: a citrusfélék szárai, levelei, héja, gyümölcse és magjai változó mennyiségben tartalmaznak citromsavat, illóolajokat, amelyek, ha nagyobb mennyiségben nyeli le őket az állat, irritációt és esetleg központi idegrendszeri depressziót is okozhatnak.
 
A kis adagok - például a gyümölcs elfogyasztása -, a gyomor kisebb zavarain túl valószínűleg nem okoznak problémát.
 
5.Kókusz és kókuszolaj: kis mennyiségben a kókuszdió és a kókuszalapú termékek jó eséllyel nem okoznak komoly kárt a házi kedvenceknél. A friss kókuszdió húsa és teje azonban tartalmaz olyan olajokat, amelyek gyomorpanaszokat, laza székletet vagy hasmenést okozhatnak.
Nem tanácsos tehát ilyesmit kínálni állatainknak. A kókuszvíz magas káliumtartalmú és nem adható nekik.
 
6.Szőlő és mazsola: bár a szőlőben és a mazsolában elvileg nem található mérgező anyag, ezek a gyümölcsök veseelégtelenséget válthatnak ki. Legjobb elkerülni, nem etetni ilyesmivel a kutyákat, házi kedvenceket.
 
A cikket folytatjuk.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.