2021. 06. 03. - 11:55

Mi lehet mérgező otthonunkban a macskára nézve?

Mi lehet mérgező otthonunkban a macskára nézve?

Amikor egy cicát befogadunk, mindenképp át kell gondolnunk, milyen háztartási dolgok lehetnek veszélyesek rá nézve – s lehetőleg olyan helyeken tárolnunk ezeket, amelyeket a macska nem ér el.

Sok gazdi egyáltalán nem gondol be, milyen veszélyeket rejthet lakása a macskája számára. Jobb még a cica érkezésekor átgondolni, mi lehet problémás rá nézve, s ezeket a dolgokat számára nem elérhető helyre rakni.
 
Vannak azonban virágok is, amelyeket jobb, ha egy macskatartó elkerül. A liliomot tartalmazó csokor például kimondottan veszélyes a cicára. A virágpora ugyanis erősen mérgező, emiatt számos cicát látnak el állatkórházban: szőrükről nyalogatták a virágport, s ezzel megmérgezték magukat.
 
A macska kíváncsi - ezért mindenhonnan el kell rakni a számára veszélyes dolgokat
A macska kíváncsi - ezért mindenhonnan el kell rakni a számára veszélyes dolgokat
 
A tisztítószereket és a gyógyszereket mindig zárjuk el biztonságos helyre. A macskák szeretne mászni, felmennek a konyhapultra is, ha nem figyelünk. Levernek a polcokról üvegcséket, dobozokat, melyekből könnyen kiszóródhat, kifolyhat számukra mérgező anyag – amelyet aztán megehetnek vagy felnyalhatnak.
 
A fagyálló szintén mérgező a cicákra nézve. Hányást, remegést és légzési nehézséget vált ki, egyéb egészségügyi problémák mellett.
 
Tartsuk távol vagy csukjuk a lakásba a macskát, ha fagyállóval dolgozunk az autón. Ha úgy sejtjük, hogy a szervezetébe juthatott fagyálló, azonnal hívjunk állatorvost!
 
Figyeljünk az alábbi dolgokra is.
 
Mérgezőek lehetnek a cicákra nézve a fájdalomcsillapító gyógyszerek, az egér- és patkányméreg, a bolha- és kullancs elleni szerek, a festék eltávolítók, a szenet vagy kátrányt tartalmazó termékek, a hagyma, a csiga elleni szerek.
 
Ha azt tapasztaljuk, hogy a macskának vörös, durva tapintású, duzzadt vagy hólyagos a bőre, szája, torka vagy mancsa; ha hány, folyik a nyála, nehezen lélegzik, netán összeomlik, azonnal rohanjunk vele állatkórházba!
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.