2021. 09. 09. - 11:00

Miért más egy idősebb cica etetése és gondozása?

Miért más egy idősebb cica etetése és gondozása?

A macskák 7-12 évesen kezdik el mutatni az idősödés jeleit. Anyagcsere-, immunológiai és testösszetétel-változások is jelentkeznek, etetésüket ehhez kell igazítani.

Minden életkorban megvannak a szabályok arra, hogyan érdemes etetni egy cicát. A macskák általában 7-12 éves koruk körül kezdik az idősödés jeleit mutatni: anyagcsere-, testösszetétel- és immunológiai változásokat is tapasztalhatnak.
 
Ezek egy része elkerülhetetlen, más részük azonban kezelhető diétával.
 
Kezdjük el a cica módosított etetését 7 éves kora környékén. Táplálkozását úgy kell összeállítani, hogy a fő cél az egészség és az optimális testsúly fenntartása, a krónikus betegségek kialakulásának lassítása vagy megelőzése legyen – valamint a már meglévő betegségek tüneteinek minimalizálása vagy javítása.
 
Idősebb macskánál az etetés célja az egészség és az optimális testsúly fenntartása, a krónikus betegségek kialakulásának lassítása vagy megelőzése
Idősebb macskánál az etetés célja az egészség és az optimális testsúly fenntartása, a krónikus betegségek kialakulásának lassítása vagy megelőzése
 
A macska idősebbé válásával különféle egészségügyi problémák merülhetnek fel. Ezek például:
 
-a bőr és a szőrzet romlása
-az izomtömeg elvesztése
-gyakoribb bélproblémák
-ízületi gyulladás
 
-elhízás
-fogászati ​​problémák
-csökken a fertőzés elleni küzdelem képessége is.
 
Az idősebb állat gondozásánál fontos a következetes napi rutin, illetve az időszakos állatorvosi vizsgálatok. Ezzel ugyanis a krónikus betegségek jelenlétét kordában lehet tartani, előrehaladottságát fel lehet mérni.
 
Ha csak lehet, a cica életmódján, napi rutinján ne változtassunk, kerüljük a számára stresszes helyzeteket.
 
Amennyiben sort kell keríteni egy drasztikus változtatásra – például költözés -, igyekezzünk minimalizálni az őt érő stresszt és fokozatosan megvalósítani a változást.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.