2021. 03. 04. - 12:00

Miért szereti a cica a dobozt?

Miért szereti a cica a dobozt?

Amennyiben van otthon macskánk, bizonyára felfigyeltünk már arra, hogy szeret dobozokkal játszani és elfoglalni azokat. De vajon miért teszi ezt?

A cicákat furcsamód vonzzák a dobozok. Búvóhelyként használják, stratégiai, támadási helyként vagy rögtönzött ágyként is alkalmazzák azokat.
 
De vajon mi az oka annak, hogy ennyire szeretik? Lássuk.
 
1.A dobozok remek vadászó rejtekhelyek: a dobozok jó rejtekhelyet biztosítanak a cicának, ha vadászatra készül - lehetőséget ad nekik, elrejtőzzenek zsákmányuk elől és tudatosan kapják el őket.
 
2.Biztonságérzetet ad: a doboz meghittséget is nyújt a cicának – arra az érzésre emlékezteti, amikor még anyjával és testvéreivel aludt egy hasonlóban.
 
A macskák imádnak elbújni a dobozokban
A macskák imádnak elbújni a dobozokban
 
3.Stresszcsökkentő a macska számára: egy tanulmány, melyet 2016-ban végeztek, megfigyelte, hogy a menhelyi cicák stressz-szintje alacsonyabb, ha dobozt kínálnak nekik. Vagyis, ha hazaviszünk egy macskát, érdemes egy dobozt keresni neki, amelyben máris jobban érzi majd magát az új környezetben.
 
4.Melegen tartja: a karton szigetelést nyújthat a cicának, amely segít megőrizni testhőmérsékletét, ezért kellemesen érzi magát benne.
 
5.A doboz rejtélyes és új: az, hogy a doboz újdonság a számára, már elegendő, hogy megragadja a macska figyelmét. A cicák szeretik felfedezni a dolgokat, ezért izgatottak, ha valami új dolog kerül a lakásba, legyen szó játékról, élelmiszerboltos zacskóról vagy egy dobozról.
 
Ez megmagyarázza egyébként azt is, miért szeretik a macskák a papírokat, zacskókat. Egy új, gyűrött papír vagy táska nagyon csábító lehet, mert új lehetőséget kínál a felfedezésre.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.