2010. 12. 03. - 06:00

Milyen hatással van a téli idő kutyáinkra?

Milyen hatással van a téli idő kutyáinkra?
A tél folyamán a kutya szervezetének több energiára van szüksége, oda kell tehát figyeljük, hogy mit etetünk vele, kalóriadús tápot kell biztosítsunk. A kutya télen átlagosan 25 százalékkal több táplálékot fogyaszt, mint nyáron, épp azért, hogy a biológiai hőt jobban meg tudja termelni.
télA tél folyamán a kutya szervezetének több energiára van szüksége, oda kell tehát figyeljük, hogy mit etetünk vele, kalóriadús tápot kell biztosítsunk. A kutya télen átlagosan 25 százalékkal több táplálékot fogyaszt, mint nyáron, épp azért, hogy a biológiai hőt jobban meg tudja termelni. Ha a nyári rendszer alapján etetjük a kutyánkat, akkor folyamatosan elkezd fogyni, a fogyással jelentkezik a fázás, a fázással pedig a teljes leépülés, majd ez elpusztulásukhoz vezet.
Rövid lábú kutyák, tacskó, pincsi és egyéb ilyen kis testű állatokra nagyon oda kell figyelni, ugyanis ezek nem tudnak a hóba járni. Beleér a hasuk a hóba, ezért ajánlatos olyan helyen tahórtani őket, ami abszolút zárt és a hó nem tud beesni. A nagyobb testű kutyák nem nagyon érzékenyek a hidegre, sőt az északi típusú kutyáknak, vagy a bernáthegyieknek a tél a mindenük.

A rövidebb szőrű ebek nehezen viselik a telet, de a lakásban tartott, hosszabb szőrű társaik is vacoghatnak a hidegben. Ráadásul, ha a kellemes szobahőmérsékletből kivisszük kedvencünket a mínusz 10 fokba, könnyen megfázhat. Kihűlés miatt leggyakrabban a vese mondja fel a szolgálatot, és a májnak és a szívizomnak is árt a nagy hideg. De az öreg kutyusokat gyötrő reumatikus megbetegedések is rosszabbodhatnak a hideg miatt. Nemcsak a hideg levegő árthat kedvencünknek. A friss hó is megbetegedéshez vezethet.
A kutyusok szeretnek beleharapni a hóba, amitől azonban mandulagyulladást kaphatnak. Ilyenkor kedvencünk keveset, vagy egyáltalán nem eszik, belázasodik, folyik az orra és köhög. Sokszor a nyálzás és habos hányás is a betegség jele lehet.Memo

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.