2020. 08. 19. - 15:00

Milyen veszélyt rejthet magában a házi állatok szeretgetése?

Milyen veszélyt rejthet magában a házi állatok szeretgetése?
Régen a kutyákat házőrzésre, míg a macskákat a rágcsálók távoltartására tartották, napjainkban ez megváltozott, sokkal inkább családtagként vannak jelen az életünkben. Szeretetünk jeleként puszilgatjuk, ölelgetjük és simogatjuk őket. Az nem jut eszünkbe, hogy mennyi kórokozót hordoznak a szőrük alatt, ami a legyengült immunrendszerre veszélyesek lehetnek.
Macska és a toxoplazmózis
 
Egyik legismertebb betegség, amit a macskáktól kaphatunk el a toxoplazmózis. Terhes nőket fenyegeti leginkább ennek a veszélye, az újszülött csecsemőknél neurológiai károsodást okozhat.
 
Mit kell tudni a toxoplazmózisról?
 
Ez egy fertőző betegség, amelyet a Toxoplasma gondii nevű egysejtű parazita okoz. Ez a parazita más állatfajokban is előfordul, ami az emberre sem ártalmatlan. Végleges gazdái a macskafélék, bennük fejlődik ki teljesen a parazita. Általában kisrágcsálóktól, rovaroktól, vagy nyers hús fogyasztása esetén fertőződhetnek meg. Kinti és benti macskákat is veszélyeztethet ez a betegség. Ha kíváncsiak vagyunk cicánk elkapta-e, vagy esetleg mi fertőződtünk meg, egy vérvizsgálattal könnyen kideríthetjük.
 
Toxoplazmózis az egyik legismertebb betegség, amit macskától kaphatunk el.
Toxoplazmózis az egyik legismertebb betegség, amit macskától kaphatunk el.
 
Toxoplazmózis tünetei
 
Az erős immunrendszerrel rendelkező embereknél a fertőzés ritkán okoz bármilyen tünetet is. Általában nem igényel kezelést, legtöbbször légzőszervi megbetegedést eredményez, hasonló tünetekkel, mint egy megfázás, influenza. Várandós nők esetében komolyabb következményei is lehetnek, az első harmadban akár vetéléshez is vezethet.
Ha kimondottan leggyengült immunrendszert támad meg a kórokozó, akkor járhat súlyosabb következményekkel.
Macskák esetében leggyakrabban a szem gyulladása jelezheti a fertőzést, de erős immunrendszerű kedvenceink is következmények nélkül esnek át a betegségen.
 
Fontos tudni
 
Ezt a betegséget nem csak négylábú kedvencünk terjesztheti. A nem megfelelően hőkezelt hústól is megfertőződhetünk. Így, aki soha nem érintkezett macskával, szintén áteshet a fertőzésen. Nem is sejtenénk, de legtöbben úgy esünk át a toxoplazmózison védettséget szerezve ellene, hogy nem tudunk róla. Ezért nincs rá okunk, hogy a fertőzés elkerülése végett ne tartsunk macskát, vagy éppenséggel megszabaduljunk tőle!

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.