2021. 05. 20. - 11:20

Mit egyen a macska?

Mit egyen a macska?

A cicák ma már nemcsak házak kertjében és tanyák udvarán, hanem lakásokban is bőven megtalálhatóak. Számos élelmiszerrel etethetők, kérdés, melyik szolgálja leginkább egészségüket.

Mivel etessük a macskát? A régi időkben ez aligha volt kérdés. A cica sokszor azt ette, ami megmaradt - tejet, illetve az emberek által fogyasztott ételek maradványait is elfogyaszthatta.
 
Napjainkban kimondottan tápláló, a macskák egészségét szolgáló élelmiszerek is léteznek, melyeket nekik készítenek. Ezek gondoskodnak róla, hogy a cica megjelenése is előnyös legyen.
 
Hogy mi a legmegfelelőbb étrend a számára, az több tényezőtől is függ. Ilyen a macska kora, aktivitásának szintje – vagyis, hogy mennyit mozog -, valamint általános egészsége. Ezek nagymértékben meghatározzák, mennyit és mit tanácsos ennie.
 
A mai macskaeledelek kiegyensúlyozott táplálékot nyújtanak a cicáknak
A mai macskaeledelek kiegyensúlyozott táplálékot nyújtanak a cicáknak
 
A cicáknak szükségük van taurinra, egy nélkülözhetetlen aminosavra a szívük és a szemük egészségéhez. A választott ételnek kiegyensúlyozottnak kell lennie és a macska életszakaszának is fontos megfelelnie. A kellően kiegyensúlyozott ételek tartalmaznak taurint.
 
Ezenkívül friss, tiszta vizet kell biztosítanunk a cicának, itató táljukat mossuk ki minden nap.
 
A csemegékkel óvatosan bánjunk: az nem lehet több, mint az étrend 5-10 százaléka.
 
Sokan babaételekkel etetik cicájukat, bár az állat visszautasíthatja azt vagy nem érzi igazán jól magát tőle.
 
Fontos elolvasni a címkét: ha a babaétel hagymát vagy fokhagymát tartalmaz, a macskát akár mérgezhetjük is vele.
 
Ha a cicán anorexia, hasmenés, hányás, letargia jeleit vesszük észre, s ez már 2 napja tart, azonnal vigyük őt állatorvoshoz!
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.