2021. 12. 09. - 10:40

Napi egy étkezéssel lesz egészséges a kutya?

Napi egy étkezéssel lesz egészséges a kutya?

A naponta egyszer etetett ebek nagyobb valószínűséggel maradnak egészségesek – mutatott rá egy új tanulmány.

Az ebek többet profitálnak abból, ha naponta csupán egyszer ad nekik enni a gazdájuk – állapította meg egy új tanulmány. A ritkább etetésnek egészségügyi előnyei vannak.
 
Azoknál a kutyáknál, amelyek naponta csak egyszer kapnak enni, kisebb valószínűséggel alakulnak ki életkorral összefüggő problémák – így például ortopédiai- és májbetegségek – mutattak rá a kutatók.
 
Az Arizonai Egyetem kutatócsoportja több mint 24 ezer eb adatainak elemzését követően jutott arra a következtetésre, hogy van összefüggés az etetés gyakorisága, a kognitív funkciók és az egészségi állapot között.
 
Jobb egészségnek örvend az a kutya, aki naponta csak egyszer kap enni
Jobb egészségnek örvend az a kutya, aki naponta csak egyszer kap enni
 
A szakértők szerint a kutyák a kevesebb etetésből tesznek szert előnyre, hiszen farkas őseik vadásztak és a kevésbé rendszeres evéshez voltak hozzászokva.
 
Természetesen szükség van további vizsgálatokra az eredmények validálásához, a kutyák kognitív funkcióit kutató Emily Bray azonban megjegyezte: az emberek mellett élő ebek potenciálisan igen erős modellt kínálnak, hogy a kutatók jobban megértsék a táplálkozás és a korral járó egészségügyi kimenetel közötti összefüggéseket.
 
„A kutyák napi egyszeri etetése természetes modellként szolgál az időszakos böjt- illetve az idő-korlátok közé szorított etetési protokollokhoz, melyeket jelenleg vizsgálnak a szakemberek preklinikai rágcsálómodellekben és humán kísérletek keretében" - mondta el a kutató.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.