2022. 04. 14. - 11:00

Nem kéne az ember arcát nyalniuk a kutyáknak

Nem kéne az ember arcát nyalniuk a kutyáknak

Szakemberek azt tanácsolják az ebtulajdonosoknak, ne engedjék, hogy kutyáik mások arcát megnyalják, mert szuperbaktériumokat adhatnak át az embereknek.

Nem kellene engedni, hogy a kutyák az ember – különösen idegenek – arcát megnyalják. Szakértők arra hívták fel az ebtulajdonosok figyelmét, hogy kedvenceik akár szuperbaktériumokkal is megfertőzhetnek másokat.
 
Új kutatási eredmények ugyanis rámutattak, hogy a kutyák szuperbaktériumot adhatnak át az embernek, ezért mindenkinek azt ajánlják: kerüljék az állatok puszilgatását és a tányérok megosztását – amennyiben ez otthon szokás.
 
„A vizsgálatok összefüggésbe hozták a házi kedvencek és gazdáik közötti szoros kapcsolatot a baktériumok megosztásával – mondta dr. Juliana Menezes, a Lisszaboni Egyetem mikrobaszakértője. - A kockázati tényezők közé tartozik a pusziszkodás, a nyalakodás vagy a tulajdonos tányérjáról evés is.”
 
Nem kéne az ember arcát nyalniuk a kutyáknak
Nem kéne az ember arcát nyalniuk a kutyáknak
 
Nagyon fontos, hogy kezet mossunk a kutyák simogatása után.
 
Az eredmények különösen azért aggasztóak, mert az emberek rezisztenssé válhatnak az antibiotikumokkal szemben.
 
„Már a koronavírus előtti időkben is az antibiotikum-rezisztencia jelentette az egyik legnagyobb közegészségügyi fenyegetést. Ez kezelhetetlenné teheti az olyan állapotokat, mint a tüdőgyulladás, a szepszis, a húgyúti fertőzések és a sebfertőzések” – magyarázta a szakértő.
 
Hozzátette: eredményeik megerősítik annak szükségességét, hogy az emberek megfelelő higiéniát gyakoroljanak kedvenceik körül, csökkentve a szükségtelen antibiotikumok használatát az állatoknál és az embereknél.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.