2022. 05. 19. - 10:00

Nem kószálnak túl messzire a macskák

Nem kószálnak túl messzire a macskák

Gondolkodtunk már azon, merre járhat a cicánk, amikor a szabadban van? Egy új tanulmány szerint nem megy olyan messzire az otthonától. 

Ha valaha is elgondolkodtunk már azon, vajon hol járhat a macskák, amikor kiengedjük, vagy eleve a kertben él, de nincs otthon, most megérkezett a válasz: nem lehet túl messze.
 
A Norvég Egyetem kutatói közel 100 cica mozgását követték nyomon – amikor szabadon voltak -, GPS segítségével, egy kis kelet-norvég városban. Valamennyi macska házban élt, egy nagyjából kétharmad mérföldes körön belül.
 
A cicák az eredmények alapján szabadban töltött idejük átlagosan 79 százalékát az otthonuktól alig 1 kilométeren belül töltötték. Az átlagos maximális távolság, amit megtettek otthonuktól, 0,35 kilométer volt, azaz egynegyed mérföldnél is kevesebb – mutatott rá az egyetem élettudományi tanulmánya.
 
Nem kószálnak túl messzire otthonuktól a macskák
Nem kószálnak túl messzire otthonuktól a macskák
 
„Előfordult, hogy néhány macska akár több kilométert is megtett, de ezek kivételek” – jegyezte meg Richard Bischof, a tanulmány szerzője, az egyetem professzora.
 
A Scientific Reports folyóiratban megjelent eredmények egyébként tükrözik a más országokban végzett, hasonló vizsgálatokét.
 
„Amennyire tudjuk, soha senki nem követett még nyomon ennyi macskát egyetlen kis területen. Ezzel meg tudtuk mutatni, hogyan néz ki egy házimacska-populáció időben és térben” - mondta Bischof az egyetem sajtóközleményében.
 
A cicák valószínűleg sok időt töltenek otthonuk közelében pihenéssel – tette hozzá Bjarne Braastad, az állatok viselkedésével foglalkozó etológia professzor, a tanulmány szerzője.
 
„Érdemes megjegyezni, hogy szinte minden macskát ivartalanítottak, ami természetesen fontos szerepet játszik, mert ezek a cicák kisebb valószínűséggel kóborolnak.”
 
A macskák bizonyos hatással vannak természetes környezetükre, a tájhasználat módja befolyásolja a környezettel való kölcsönhatást – emelték ki a kutatók.
 
A további tanulmányok érdekes témája lehet a helyi vadvilágra gyakorolt ​​hatás. Ezt nem volt módjuk  beépíteni ebbe a projektidőszakba, de a jövőben ezt is szeretnék közelebbről megvizsgálni – mondta Torbjørn Haugaasen projektmenedzser és professzor.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.