2017. 03. 27. - 13:20

Népszerű hazánkban a háziállat - és minden, ami vele jár

Népszerű hazánkban a háziállat - és minden, ami vele jár

Hazánkban számos háztartásban élnek kutyák vagy macskák, esetleg mindkettő – a házi kedvenceket nagy százalékban állateledellel táplálják, amelyet tekintve Magyarország igencsak nagyhatalom.

Hazánkban nagyjából 2 és fél millió kutya és 3 millió macska él. A kistestű ebek közül sokakat tartanak ma már nemcsak házban, hanem lakásban, s a macskáknál is hasonló a helyzet – bár többségük vidéken található meg, azért a városokban is laknak szép számmal. A cicát tartó háztartások aránya 40 százalék – Budapesten kb. 200 ezer macska él, de sok köztük a kóbor.

Ennek megfelelően a kutyák és macskák etetésére is igen jelentős állateledel-mennyiség megy el. Magyarországot egy 2014-es felmérés kutyás országnak nevezte, az állatkereskedésekben a forgalom nagyrészét az ételekés kutyatartáshoz szükséges felszerelések adják.

Sokan tartanak otthon kutyát és cicát is

Sokan tartanak otthon kutyát és cicát is

A háztartások 50 százalékában él eb, Budapesten a felnőtt lakosság közel 30 százalékának van otthon kutyája, míg Európában az átlag 20-30 százalék.

Mivel a kisebb kutyákat keresik inkább, az állateledelek és más termékek, kiegészítők is inkább ezek számára készülnek.

Az állateledelek terén sokat változott a helyzet a 2010-es évek elején: míg korábban hátrányban voltak a multinacionális áruházak termékeivel szemben a magyar gyártók, addig ma a hazai beszállítók szerepe erősebb.

Magyarország igazi állateledel-gyártó nagyhatalom lett, Európát tekintve is.
A legjelentősebb gyártók több mint 400 ezer tonnát állítanak elő állateledelből, amelynek legalább 75 százalékát külföldi piacra adják el és 25 százalék körüli mennyiség marad itthon.

Magyarország különösen az alsó- és a középkategóriás kutyaeledelek termelésében jó, de például a madárétkek előállításában is igen erős.
Az állateledelek mellett a házi kedvencek piacán a különféle kiegészítők a legkeresettebbek, de ez másutt a világon jelenleg még jobban fut, mint hazánkban.

Az állatok számos esetben családtagok

Az állatok számos esetben családtagok

Viszont Magyarországon is egyre inkább túlsúlyba kerülnek a hazai gyártók, ha például kutyaházakról, nyakörvekről, az állatra adható ruhákról, fekhelyekről vagy pórázokról van szó.

Bizonyos termékkörökben viszont nincs hazai termék. Ezek a főként magas minőséget képviselő állatholmik. Lehetne még sorolni a különféle kiegészítőket, melyek között megtaláljuk a labdákat, gumicsontokat, speciális játékokat, a szájkosarakat és hámokat is. 

Összeségében tehát elmondható, hogy hazánkban nem kis népszerűségnek örvendenek a háziállatok, s minden, ami velük jár. 

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.