2021. 02. 25. - 11:25

Okok, amiért a macska vizet hányhat

Okok, amiért a macska vizet hányhat

A macskák sokféle okból hányhatnak, de az is igencsak változatos lehet, amit kihánynak. Lássuk az alapvető kiváltó okokat.

A cicák számos okból hányhatnak – ahogyan többféle dolog is van, amit kihánynak. A víz és a tiszta folyadék ugyanakkor annak jele lehet, hogy valami komolyabb gond áll a háttérben.
 
A hányás magában egy nem specifikus tünet. Számos egészségügyi problémával hozható összefüggésbe. Lehet szó allergiás reakcióról, belső elzáródásról, hasnyálmirigy-gyulladás, de akár hőgutáról, hipertermiáról, hipotermiáról, parazita fertőzésekről, májbetegségről, mérgezésről, de stresszről, depresszióról vagy szorongásról is.
 
Nehéz megkülönböztetni a vizet és a tiszta folyadékot. A tiszta folyadék kihányása arról árulkodik, hogy az a macska emésztőrendszerből jön fel. Alkalmanként, ha a cica mindjárt azután hány, hogy nagyobb mennyiségű vizet ivott, szintén tiszta folyadékot ad ki magából – de ez maga az elfogyasztott víz.
 
Ha a macska többször is hány a héten, orvoshoz kell fordulni vele
Ha a macska többször is hány a héten, orvoshoz kell fordulni vele
 
Ha a macska túl sok vizet iszik túl gyorsan, megtelik és megnyúlik a gyomra, ezért hányja ki azt.
 
A fokozott szomjúságot és ennek következtében a megnövekedett vízfogyasztást kiváltó állapotok közé tartozik a vesebetegség, a pajzsmirigy túlműködés és a cukorbetegség. A víz kidobásának egy másik oka a mozgásbetegség, a szőrgolyó, a gyomorhurut és még sok más lehet.
 
-Szőrgolyók: a cicák igen gyakran tisztálkodnak, s a nyelvükön apró, horogszerű szerkezetek fogják el a laza és elhalt szőrt, amelyet aztán lenyelnek. Ennek nagyobb része gond nélkül átjut az emésztőrendszeren, ám néha a gyomorban marad és szőrgömböt képez.
 
Mindez addig nem okoz problémát, míg a macska számára ez nem túl gyakori, fájdalmas, illetve nehezen tudja kiadni magából. Megelőzésképpen érdemes vény nélkül is kapható kiegészítőt etetni a cicával – ez rágható és gél formában is beszerezhető -, amely segít megelőzni a szőrgömbök kialakulását.
 
A cica ápolása is sokat segíthet, ha ugyanis rendszeresen átkeféljük kissé a bundáját, kevesebb esély van a szőrcsomókra.
 
-Étrendbeli változások: ha a macska etetési ütemterve megváltozik, kihagy evéseket vagy később táplálkozik, mint amit megszokott, szintén hányhat tiszta folyadékot. Gondot okozhat, ha túl gyorsan változtatjuk meg a táplálékát. Ha módosítani akarunk azon, hogyan tápláljuk, fokozatosan tegyük ezt meg, 1-2 hetes időszak alatt csökkentsük a régit és adagoljuk neki az újat.
 
Amennyiben a cica túl gyorsan iszik, annak ugyancsak tiszta hányás lehet az eredménye, bélérzékenység esetén szintén hányhat, de általában a részben megemésztett ételmaradékokat.
 
Ha az állatorvos kizárta az egyéb okokat és úgy véli, amit a macska kihány, az étel, ki kell próbálni kereskedelemben kapható, olyan ételeket, amelyek érzékeny bél esetén alkalmazhatók. Ha a cica továbbra is szenved, szigorú, hidrolizált fehérjediétára is fogható.
 
-Emésztési zavar: csakúgy, mint az embereknél, a macska gyomrában is különféle gyomornedvek, valamint sósav termelődik, hogy megemészthesse az ételt. Ha a cica kihagyja az étkezést valamilyen okból, vagy nem kap enni időben, a felgyülemlett lé és sav felhalmozódása irritálhatja a gyomrát és hányhat.
 
Ilyen esetben tiszta folyadékot, sárga vagy fehér habot hány ki. Amennyiben az állatorvos szerint ennek emésztési probléma az oka, kisebb, gyakoribb ételadagokat javasolhat neki, melyeket mindig ugyanakkor kell adni a macskának a nap folyamán a sav megelőzése érdekében.
 
-Gyomorhurut: ha a cica olyasmit evett meg, amit neki nem szabad, lehetséges, hogy ez irritálja a gyomrát. Tiszta folyadékot fog kihányni, de epét vagy vért is hányhat. Étvágya csökkenhet, letargia, depresszió vehet rajta erőt, dehidratáció jelentkezhet. Ilyenkor az állatorvos tudni fogja, hogy a macska gyomorhuruttól szenved.
 
Egyéb esetek is vannak azonban, ami a cica hányását okozhatja.
 
Ilyen a paraziták jelenléte; a székrekedés; Idegen anyag a bélrendszerben; méreg megevése; anyagcsere-rendellenességek, például cukorbetegség, vesebetegségek és pajzsmirigy-túlműködés.
 
Mit tegyünk, ha a macska vizet hány?
 
A gyakori hányás soha nem normális egy macska esetében. Ha ez hetente többször is előfordul, az problémát jelez. Amennyiben a víz vagy tiszta folyadék hányása étvágytalansággal, fogyással, letargiával, hasmenéssel párosul, azonnal orvoshoz kell vinni a cicát, hogy állapotát felmérje és segítséget nyújtson neki.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.