2013. 07. 04. - 09:01

Óvjuk meg kedvenceinket a hőgutától

Óvjuk meg kedvenceinket a hőgutától
A változékony időjárás és az extrém hőmérséklet az állatok szervezetét is ugyanúgy megviseli, mint az embereket. Sok állattartó feledkezik meg arról, hogy ha neki melege van, akkor kedvence még hatványozottabban szenved, hiszen a testét meleg szőrzet borítja. Fontos, hogy a nyári időszakban nagy figyelmet fordítsunk állataink gondozására, hiszen a kánikula akár kedvenceink halálához is vezethet!
Az egyik nagyon fontos alapszabály, hogy a nyári nagy melegben még lehúzott ablak mellett se hagyjunk állatot. A napon hagyott autó pillanatok alatt fel tud melegedni akár 60-70 fokra is, ami a kutyusok és a kisebb testű kedvencek számára is halált okozhat. Megtévesztő lehet ha árnyékban parkoljuk le a járművet, hiszen ebben a nagy hőségben a zárt autó ott is pillanatok alatt felmelegszik. A 60-70 fokos hőmérséklet akár 10-15 perc alatt is a kutyusok halálához vezethet.

Óvjuk meg kedvenceinket a hőgutától
A nyári nagy melegben nagyon fontos az állatok itatása


A kutyák számára is nagyon veszélyes a hőguta, mely hamarabb ki tud alakulni mint gondolnánk. Ez amiatt van, mert a 36-38 fok körüli hőmérsékleten a kutyák hőháztartása felborul, hiszen izzadni nem tudnak, csupán a lihegéssel tudják magukat valamilyen szinten hűteni. Ha ez a tevékenység már nem megfelelő és a gazda sem gondoskodik az állat hűtéséről, úgy annak akár visszafordíthatatlan következménye lehet. Amennyiben a kutyus hőmérséklete 43 fok köré emelkedik az állat életét már nem lehet megmenteni. Ha már megtörtént a baj és a kutyán a hőguta tüneteit észleljük (oldalára fekszik, kapkodja a levegőt, a teste szinte tüzel) a legfontosabb az azonnali hűtés megkezdése és a mielőbbi orvoshoz juttatása. Ajánlatos az állat hűtését a hasánál kezdeni, hisz itt a legvékonyabb a bőre. Jégaku vagy hidegvizes borogatás használata javasolt, azonban fontos a mértékletesség. A hirtelen nagy hidegtől a kutya sokkot kaphat.

Óvjuk meg kedvenceinket a hőgutától
A változékony időjárás és az extrém hőmérséklet az állatok szervezetét is ugyanúgy megviseli


A nyári nagy melegben nagyon fontos az állatok itatása, a folyamatos és lehetőség szerint friss vízzel való ellátása. Amennyiben nem tudjuk naponta több alkalommal cserélni a felmelegedett itató vizet úgy javasolt több edénybe is vizet helyezni az állat környezetébe. Amennyiben a háziállat napközben ketrecben vagy kenelben van, úgy fontos, hogy gondoskodjunk árnyékról, ahová elbújhat és megfelelő mennyiségű ivóvízről.
Ha ezeket az apró szabályokat betartjuk és odafigyelünk, kedvenceink is betegség nélkül vészelhetik át a nyári meleg napokat.
SzN

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.