2014. 02. 26. - 10:12

Segítség tüzel a macskám!

Segítség tüzel a macskám!

Sok öröm és boldogság van egy házi kedvenc tartásában ám a nőstény macska tartók számára a tüzelési időszak kész rémálom.

A nőstény macska tartókban, ha hamarabb nem, akkor az első tüzeléskor megfogalmazódik a gondolt, hogy mit is tegyenek. Ha nem szeretnének utódokat, akkor a legjobb megoldás a macska és a gazda számára is az ivartalanítás. A macska ivarérettségének ideje fajtától és ivartól függően 6-9 hónapos kor körülre alakul ki. Ezt követően bizonyos időközönként a nőstény macskák párzási vágyat éreznek amit ivarzásnak vagy tüzelésnek neveznek. A tüzelés átlagosan 6-8 napig tart. Ebben az időszakban a nőstény macska kész a kandúr fogadására, csak ebben az időszakban képes „teherbe esni”. A tüzelő nőstény macska vágyakozva nyávog, amely főként a lakásban tartott állatoknál igen idegesítő lehet, a hátán hempereg és szinte mindenhez hozzádörgölőzik. Az étvágya csökken, nyugtalan lesz és igyekszik megszökni a háztól.


Kutyánál és macskánál is fontos és ajánlott az ivartalanítás

Azok a nőstény macskák, amelyek a tüzelési időszak alatt nem párosodnak, akár 1-2 hétig is mutathatják ezeket a tüneteket. Ezt követően megnyugszanak, de 1-2 hét után ismét kezdődik a partner utáni vágy. Amennyiben a macska nem párosodik, akkor kisebb nagyobb nyugalmi szünet után ismételten tüzelni fog és ez a folyamat így megy tavasztól őszig. A lakásban tartott macskáknál előfordul, hogy télen is ivarzanak. Amennyiben nem szeretnénk kiscicát, a kellemetlenségek elkerülése érdekében ajánlott nőstény cicánkat ivartalanítani. Az ivartalanítás egy rutin eljárás, mely során egy 3-5 cm-es vágást ejtve eltávolítják a cica petefészkét és esetenként a méhét is. Ezt követően összevarrják a sebet. A műtétet altatásban végzik, melynek időtartama 1-2 óra. A nőstény macskák ivartalanítása egészségügyi szempontból is javasolt, mert bizonyíthatóan kisseb a gennyes méhgyulladás és a melldaganat kialakulása az ivartalanított cicáknál.

 A kiscicáknak is joguk van az élethez
Ha nem szeretnénk utódokat, akkor ivartalanítsuk a cicánkat

Ha mégsem szeretnénk ezt a megoldást választani, illetve a későbbiekben elképzelhető, hogy szeretnénk még kedvencünknek utódokat, úgy lehetőség van egyéb fogamzásgátló módszerre is. Ugyan úgy ahogy az embernél, a cicák számára is létezik hormonális fogamzásgátló tabletta valamint injekció. Azt azonban tudni kell, hogy a hormonális fogamzásgátlónak lehetnek mellékhatásai illetve alkalmazásuk 2 évnél hosszabb ideig nem javasolt. Érdemes mindenképpen állatorvoshoz fordulni, aki teljes körű felvilágosítást tud adni a lehetőségekről.

 

-BT-

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.