2013. 12. 11. - 14:38

Sok veszély leselkedik a kutyákra karácsonykor

Sok veszély leselkedik a kutyákra karácsonykor
A karácsony minden ember számára fontos ünnep és szeretjük azt gondolni, hogy az állataink számára is az, csakhogy ez az ünnep számukra rengeteg veszélyt rejteget.
Egy gondos gazdi tudja jól, hogy a kedvence mit ehet, mit ihat, mivel játszhat, ám az ünnepek alatt kicsit lazábbra vesszük az állatgondozást, amiből nagyon komoly problémák is származhatnak. Kezdjük is szépen a legelején. Az elfogyasztható ételekkel. Karácsonkor rengeteg finomság kerül az asztalra, ám fontos tisztában lenni azzal, hogy ezek közül melyeket fogyaszthatja el a kutya, és melyek azok, amelyeket kerülni kell. Nem azzal mutatjuk ki a szeretetünket, ha mindenből megkínáljuk kedvencünket, hanem azzal, hogy óvjuk Őt a neki nem való ételektől.

A karácsonyi étel nem való a kutyáknak
Ne adjunk a kutyáknak a karácsonyi ételekből!

Több olyan betegség is van, amely a karácsonyi ünnepek környékén fokozottan előfordul a kutyusok körében és a legtöbb egy kis odafigyeléssel megelőzhető. Az emberi ételek és maradékok elfogyasztása, különös tekintettel a zsíros, szaftos ételekre, süteményekre és a közkedvelt tojáslikőrre több betegség kialakulásához is vezethet az ebeknél. Ilyen például a gyomor vagy bélgyulladás, a vastagbélgyulladás és a hasnyálmirigy gyulladás. Ugyan úgy, ahogy az embereknél a kutyáknál is igen kellemetlen tüneteket produkálnak ezek a betegségek és sokszor akár kórházi ellátásra is szorulnak miatta az állatok.

Ne adjunk csokoládét a kutyáknak!
A csokoládé a kutyák számára méreg!

Nagyon gyakori, hogy a kutyusok megrágcsálják a karácsonyi dekorációkat, falatoznak az apró ajándékokból, lenyelik a karácsonyi szalagokat. Ezek nagyon veszélyesek és sok esetben csak műtétileg gyógyítható, ezért próbáljuk megelőzni a bajt. Az ilyen dekorációkat sohasem szabad olyan magasságba helyezni, ahol a kutyus könnyedén hozzáfér. Fontos megjegyezni, mert sokan még mindig nincsenek tisztában azzal, hogy a csokoládé a kutyák számára méreg! Még mindig nagyon sok kutyus kerül kórházba a karácsonyi ünnepek környékén csokoládé mérgezés (metil-xantin toxikózis) miatt. Bár imádják, ne adjunk az állatoknak se csokoládét, se szaloncukrot, mert ez a kutyusok számára (nagyobb mennyiség esetén) akár halálos kimenetelű mérgezéshez is vezethet.

Egy kis odafigyeléssel kutyussal is tökéletes lehet a karácsonyi ünneplés!

 

-BT-

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.