2010. 12. 24. - 20:18

Szabad a macskákat tejjel itatni?

Szabad a macskákat tejjel itatni?
Sok klasszikus művészi alkotás és rajzfilm úgy ábrázolja a macskákat, hogy boldogan lefetyelik a tehéntejet egy porcelán tálból. Az ilyen médiaábrázolás azt a benyomást kelti, hogy a tej jó a macskák számára, de a valóság az, hogy sok macska számára gyomorproblémákat okoz, és a kiscicák számára a tehéntej egyenesen végzetes is lehet.
A legtöbb macska szereti a tejetSok klasszikus művészi alkotás és rajzfilm úgy ábrázolja a macskákat, hogy boldogan lefetyelik a tehéntejet egy porcelán tálból. Az ilyen médiaábrázolás azt a benyomást kelti, hogy a tej jó a macskák számára, de a valóság az, hogy sok macska számára gyomorproblémákat okoz, és a kiscicák számára a tehéntej egyenesen végzetes is lehet.
A tej laktózt tartalmaz, amelyet a legtöbb felnőtt macskának (és kutyának is) kimondottan nehéz megemészteni, mivel ők nem rendelkeznek olyan enzimmel, amit laktáznak nevezünk. A meg nem emésztett laktóz az emésztőrendszeren keresztül felszívja a vizet és erjedni kezd a vastagbélben, ez pedig gyakran gyomorrontást és hasmenést eredményez.Szabad a macskákat tejjel itatni?
A legtöbb macska szereti a tejet, még akkor is, ha az nem feltétlenül jó a számára. Az emberek körében sajnos az a tévhit kering, hogy a macska szereti a tejet. Ha egy felnőtt macska nem mutat hasmenésre vagy gyomorrontásra utaló jeleket miután tehéntejet fogyasztott, akkor nem fog neki megártani, ha időnként adunk neki egy kicsit.
A tehéntej egyrészt értékes fehérjéket, ásványi anyagokat és proteineket tartalmaz, de sok tejcukrot is. Ennek a tejcukornak a megemésztéséhez a bélben enzimekre van szükség. A felnőtt macska belében ez az enzim csak csekély mennyiségben van jelen. Ezáltal a tehéntej hasmenést okozhat. Biztosra mehet, ha macskájának speciális macskatejet ad. Lényegesen kevesebb tejcukrot tartalmaz, mint a tehéntej, ezért könnyebben emészthető. Ez jól egészítheti ki a macska eleségét.
Forrás: www.haziallat.huMemo

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.