2021. 10. 14. - 10:40

Terhesség cica mellett? – Erre kell odafigyelni

Terhesség cica mellett? – Erre kell odafigyelni

Természetes, hogy egy macskagazdi nem akar megszabadulni kedvencétől, ha érkezik a kisbaba – Ám a cicák ilyenkor veszélyesek tudnak lenni, ezért fontos betartani néhány szabályt.

A várandósság időszakában számos szabály betartása fontos, amelyek a kismamát és a babát védik. Ezek egyike, hogy ha macskatársaságunk van, vele sem lehet ugyanúgy viselkedni, mint korábban.
 
Lássuk a leglényegesebbeket.
 
Terhesség idején a cicát ne engedjük a szabadban kószálni, tartsuk beltérben és ne barátkozzon más macskákkal. A macska parazita fertőzése, a toxoplazmózis attól alakulhat ki, hogy a cica megeszik apró állatokat vagy madarakat. Ez a parazita a kismamáknál vetélést, halvaszülést okozhat, vagy olyan rendellenességeket, mint a vakság, süketség, hydrocephalus vagy epilepszia.
 
A toxoplazmózis-cisztákat megtalálhatók a fertőzött állatok ürülékében. Mivel a macskák gyakran használják a kertet és az almos dobozt, mindig viseljünk kesztyűt kertészkedéskor és a használati tárgyai kezelésekor.
 
Cicatulajdonosként fontos az állatot is felkészíteni a változásokra
Cicatulajdonosként fontos az állatot is felkészíteni a változásokra
 
A nyers zöldségek és gyümölcsök mosásakor is viseljünk kesztyűt, de érdemes a nyers hús esetén is, valamint, ha a vágódeszkát tisztítjuk meg az ételmaradékoktól.
 
Ne dörzsöljük meg a szemünket, amíg nem mostunk alaposan kezet!
 
Ne etessük a cicát nyers vagy meg nem főzött hússal.
 
Egyes macskák nehezen tolerálják a változásokat. Rájuk lesz leginkább hatással a baba érkezése, vagyis érdemes felhasználni a terhesség időszakát arra, hogy lassan felkészítsük. Érdemes lejátszani felvételről olyan zajokat, hangokat, amiket a baba kiad. Kenjünk babaolajat a kezünkre, mielőtt játsszunk a cicával, így pozitív asszociációi lesznek a babaillattal kapcsolatban.
 
Kerüljenek be a szobába a bébiholmik és bútorok, hogy a macska is megszokja a környezetváltozást, ne a kisgyermek érkezésekor szembesüljön azzal, hogy egyes helyekre már nem mehet be vagy nem mászhat fel.
 
Egy hónappal a baba érkezése előtt tegyük a szükséges felületeket a macska számára nemkívánatossá - például a pelenkázóasztalt és a kiságyat. Vágjunk kartonlapokat a bútorfelület méretéhez, borítsuk be egyik oldalát kétoldalas ragasztószalaggal. A macskák általában kerülik a ragadós felületeket, így a hónap végére meg fogja tanulni elkerülni ezeket a helyeket.
 
Amennyiben az almot mostanáig a gyerekszoba közelében tartottuk, naponta néhány centiméterrel toljuk el, míg az új helyére nem kerül. Ha a változás túl gyors, a cica visszatérhet a régi helyére a dolgát végezni, ezt pedig senki sem szeretné. Ne próbálkozzunk azzal, hogy a területet egy szilárd tárggyal lefedjük, mert az elriaszthatja a cicát.
 
Végezetül, minden macskaápolással kapcsolatos dolgot, ami a baba érkezése után megváltozna vagy máskor történne, érdemes már a szülés előtt 1-2 hónappal áthelyezni, módosítani az idejét.
 
Ide tartozhat az etetés, ápolás, játék és a macska alvási helyei. A cicának ugyanis időre van szüksége, hogy alkalmazkodjon az új életstílushoz és a gazdája változásaihoz.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.