2021. 01. 21. - 12:05

Top 4 dolog, amit ne kövessünk el macskatulajdonosként

Top 4 dolog, amit ne kövessünk el macskatulajdonosként

Ha úgy határozunk, befogadunk egy cicát, az egy komoly döntés – lehet, hogy a macska független jószág, de azért ő is törődést igényel. Milyen fő hibákat nem szabad elkövetnünk?

Igaz ugyan, hogy a cicákra jellemzőbb a függetlenség, mint a kutyákra – de azért ezek az aranyos állatok is igénylik a törődést.
 
Ha úgy döntöttünk, magunkhoz veszünk egy vagy több macskát, gondoskodnunk kell róluk. Íme néhány hiba, amit célszerű nem elkövetnünk.
 
1.Alaposan gondoljuk át a befogadást
 
Egy cicát magunkhoz venni nem olyan, mint vásárolni valamit, amit lehet, hogy pár hét múlva megununk. Fontos számításba vennünk minden körülményt, utánanéznünk a kérdéses dolgoknak, mielőtt valóban hazavisszük a macskát.
 
Ha cicát fogadunk be, legyünk tisztában tartásának szabályaival
Ha cicát fogadunk be, legyünk tisztában tartásának szabályaival
 
Tisztában kell lennünk az alapvető dolgokkal és tennivalókkal, ha egy cica lakik velünk, ahogyan a viselkedését illetően sem árt tájékozódnunk (amennyiben először van macskánk). Tudjuk meg azt is, honnan érkezik a cica és mit érdemes tudni róla.
 
2.Ugye tudjuk, hogy ez egy elköteleződés?
 
Mindenki tudja, hogy gyermeket nevelni nemcsak költségekkel jár, de életreszóló elköteleződés is. Nem sokban különbözik a dolog attól, ha befogadunk egy állatot. Felelősek vagyunk érte. Fontos, hogy tudjunk neki ételt és egyéb eszközöket venni, ha kell, valamint ne legyen gond kifizetni az állatorvost, ha valami baj van a cicával. Gondoljuk át: van-e elegendő időnk arra, hogy foglalkozzunk a macskával? Nem lenne szerencsés, ha hosszú napokra otthon hagynánk egyedül.
 
3.Intézkedjünk a szaporodás dolgában is
 
Ha magunkhoz veszünk egy macskát, különösen, amennyiben nőstény, meg kell fontolnunk ivartalanítását, ha nem szeretnénk szaporulatot a háznál - persze, amennyiben a cica találkozhat fajtársaival valamilyen módon.
Az ivartalanítás egyébként az agresszív viselkedést is megelőzi és számos egészségügyi problémától kíméljük meg a macskát – beleértve a rákos tumort és a bakteriális fertőzéseket.
 
4.Építsünk ki jó kapcsolatot állatorvosunkkal
 
Sokan talán úgy vélik, a macskáknak nincs különösebben szükségük arra, hogy gyakran látogassuk meg velük az állatorvost. Ez azonban tévedés, mert a cicáknak ugyanolyan ellátás kell, mint a kutyáknak – szükségük van vakcinákra is, akár bent, akár kertben élnek.
 
Évente fontos átnézetni őket a doktorral, mert egy kisebb probléma később súlyos gondot is okozhat. Az állatorvos felfigyelhet olyan sérülésekre vagy betegségekre, amelyeket a gazdi nem vesz észre.
 
A cikket folytatjuk.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.