2021. 07. 15. - 11:30

Ugat? Rongál? Agresszív? - A kutya leggyakoribb viselkedési problémái

Ugat? Rongál? Agresszív? - A kutya leggyakoribb viselkedési problémái

Aki ebet tart, vagy még csak gondolkodik egy kutya befogadásán, tisztában van azzal, hogy szembe kell néznie a kutyus esetleges viselkedési gondjaival. Az ugyanis mindegyiknek van. De melyek a leglényegesebbek?

Az ebtartók egy része egy ponton arra az elhatározásra jut, hogy szakember segítségét kéri a kutya viselkedésének megváltoztatására – de az is lehet, hogy csupán érteni szeretné, mi a kedvenc gondja és hogyan lehetne segíteni ezen.
 
A kutyáknak több olyan magatartása is van, amelyek meghökkentik vagy zavarba ejtik a gazdit, s sokszor nem érti az okát.
 
Lássuk, melyek a leggyakoribbak.
 
Megfigyeléssel rájöhetünk, miért viselkedik a ükutya egy bizonyos módon
Megfigyeléssel rájöhetünk, miért viselkedik a ükutya egy bizonyos módon
 
1.Agresszió: a legsűrűbben előforduló és általában legkomolyabb probléma az ebekkel a gyakran érthetetlen agresszivitás. Fontos tudni, hogy az agresszió különböző formáit különféle módon kell kezelni. Ebben gyakran van szükség türelmes szakember segítségére.
 
2.Ugatás: az ugatás minden típusa különböző funkcióval bír a kutyusok számára. Mielőtt kezelést alkalmaznánk, próbáljuk meg azonosítani az ugatás okát.
 
3.Rongáló rágcsálás: a rágás számos dologgal jár együtt az ebeknél, de nagyon fontos megtanítani őket arra, hogy minek a rágása megengedett és mi tiltott. A kiskutyák a legtöbb dolgot a szájukkal fedezik fel, de lényeges őket megtanítani arra, hogy mit szabad szájjal-foggal megközelíteni és mit nem.
 
4.Étel-kunyerálás: az étel kunyerálása lehet jóindulatú, jópofa egy kutyánál, de akár agresszív is. Utóbbi esetben lényeges megelőzni és kezelni az ilyen viselkedést, az ugyanis nem elfogadott a gazdával szemben.
 
5.Vonyítás: az ugatáshoz hasonlóan a kutyák számos okból vonyíthatnak. Ha megfigyeljük, mikor vonyít az eb leginkább, könnyen rájöhetünk az okra, ám a túlzott vonyítást meg kell szüntetni.
 
6.Más kutyák harapdálása, csipkedése játékból: a felnőtt ebek sajnos játékból is okozhatnak komoly sérülést egymásnak, ezért fontos megtanítani arra, hogy ilyesmit csak gyengéden csináljon!
 
7.Szeparációs szorongás: akár a kisgyermekeknél, a kutyáknál is jelen van – sok eb válik kezelhetetlenül rosszá, ha egyedül hagyják: megrágja, széttépi a dolgokat, erről a magatartásról mielőbb le kell szoktatni, ha nem akarunk az állandó rongálás eredményeivel szembesülni hazatéréskor.
 
8.Nyafogás: az ebek különféle okokból nyafognak – kezelés előtt derítsük ki, mikor és miért nyafognak a leginkább.
 
A legtöbb esetben megfigyelésre van szükség – ha kiderítjük, mikor viselkedik a kutya egy bizonyos módon, közelebb jutunk a megoldáshoz, vagy tudni fogjuk, miért kérjük szakértő tréner segítségét.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.